La Turandot de Peralada queda ja lligada a grans noms del món de l´òpera com Iréne Tehorin (Turandot), Roberto Aronica (Calaf), Maria Katzarava (Liù), Andrea Mastroni (Timur), Josep Fadó (Altoum), Manle Esteve (Ping), Francisco Vas (Pang) i Vicenç Esteve (Pong). La part musical ha anat a càrrec de l´Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, el Coro Intermezzo, amb direcció d´ Enrique Rueda i el Cor Infantil Amics de la Unió, dirigits per Josep Vila. La direcció musical ha anat a càrrec d'un brillant Giampaolo Bisanti, qui ha dirigit amb gran mestratge al llarg de tota l'obra en el seu debut al Festival Castell de Peralada. Tot el conjunt de l'òpera ha estat una constel·lació d'estrelles que ha brillat sota el cel empordanès d'una manera que serà difícil d'oblidar.

Mario Gas, director d'escena, després d'un llarg silenci a la direcció escènica al món de l'òpera, ha tornat al Festival empordanès per vuitena ocasió, i ho ha fet amb una Turandot amb els elements de tragèdia d'aquesta òpera inacabada de Giacomo Puccini i amb l'espectacularitat del conte de fades. Una òpera essencialista amb un final sorprenent per al públic; un final en versió concert que deixa patent on Puccini va finalitzar la seva última obra. Una escena final composta i signada per Franco Alfano, a partir dels apunts que va deixar G. Puccini abans de morir. Amb això, Mario Gas ha volgut remarcar molt les dues parts dels compositors i en l'escena final s'ha passat de la vestimenta xinesa a vestits de roba actual. Un vestuari de diferents èpoques, composat per més de 500 vestits, que ha donat molt de joc al llarg de tota l'obra, i que ha estat dissenyat per Antonio Belart, qui ha col·laborat en diversos muntatges amb Gas.

La Turandot de Peralada ja brilla amb llum pròpia

La Turandot de Peralada ja brilla amb llum pròpia

La part d'escenografia, tota construïda en tallers de l'Empordà, i dissenyada per Paco Azorín, ha reflectit un conte oriental situat en una xinesa llunyana i d'època indeterminada. Una gran pagoda, de línies senzilles i monumentals ha ocupat bona part de l'escenari i al centre una plataforma giratòria ha donat joc als actors, al cor ... a la historia.

Aquest títol, ha arribat al cor, ha emocionat i ha estat llargament aplaudida pel públic que ha dedicat nombrosos braus. Aquesta Turandot de Mario Gas entra a formar part de les produccions de construcció pròpia del Festival, al costat d'Otello de Verdi (2015) i Andrea Chénier de Giordano (2014), i se suma a la llarga llista de produccions (prop de setanta) que al llarg d'aquests 30 anys s'han representat al Festival.

Ha estat una estrena molt esperada que ha arribat amb totes les entrades esgotades tant en la funció d'avui com en la que es farà dilluns que ve, 8 d'agost.

Òpera per l´Alzheimer

Dilluns vinent, coincidint amb la segona representació de Turandot, es farà en el marc del festival, la Nit de l´Alzheimer, organitzada per la Fundació ACE i la Fundació Castell de Peralada i el recolzament de la Fundació Abertis. Aquest 2016 es fa la tercera edició d´aquest sopar . Aquest any es treballa en el projecte solidari NORFACE, un projecte de recerca de la Fundació ACE que vol demostrar que la tomografia de coherència òptica pot millorar la qualitat del diagnòstic en fases precoces de la malaltia d´Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives avançant en la precisió del diagnòstic ja que permetrà conèixer més i millor el cervell i per tant l´estat dels pacients amb deterioració cognitiva i demència.