El govern de l’Aragó ha celebrat com una victòria l’arribada aquest dimarts de les 53 peces de Sixena provinents del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). “Avui és un dia històric per als aragonesos i per al patrimoni aragonès, però només estem parcialment satisfets”, ha assenyalat la consellera d’Educació i Cultura, Mayte Pérez. “Ara seguirem lluitant perquè les 44 peces dels Museu de Lleida tornin a casa, d’on no havien d’haver sortit”, ha afirmat Pérez, que s’ha mostrat taxativa. “El temps de la voluntat política ja va passar”, ha sentenciat la consellera d’Educació i Cultura aragonesa, que ha emplaçat la jutgessa d’Osca a fer complir “l’estat de dret i les sentències”. “La devolució no ha estat completada i ara s’hauran de prendre les mesures oportunes”, ha avisat Pérez.

“Nosaltres hem sol·licitat tot tipus de mesures coercitives si la Generalitat no compleix una sentència que obliga a totes les administracions”, ha recalcat la consellera d’Educació i Cultura, entre les quals ha volgut deixar clar que està l’enviament de la policia judicial per requisar les 44 peces de Sixena depositades al Museu Diocesà de Lleida. Per la seva banda, l’alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, ha considerat que es tracta d’un “dia emotiu” pel qual han lluitat des de fa molts anys. “Quan van sortir les obres el 1970 va ser un dia trist”, ha reflexionat en veu alta Salillas, que ha tornat a explicar que les 97 peces ja tenien una figura de protecció aquí a Sixena en pertànyer a un “monument nacional”. “Les peces ja estaven blindades des del 1923 i no havien d’haver sortit mai”, ha valorat l’alcalde.

“El monestir es va desmantellar i ara tot just comencem a restaurar-lo i a recuperar els membres que van sortir”, ha afirmat Salillas. “Queden encara 200 peces i obres d’art que són del monestir i que espero que ara, amb la jurisprudència al nostre favor, puguin retornar a Sixena sense passar pels tribunals”, ha conclòs el batlle.