L'òpera del 'Liceu a la fresca' arribarà divendres a 121 municipis de Catalunya i Menorca on es retransmetrà en directe 'La bohème' de Puccini a espais públics. Aquesta iniciativa s'emmarca en la iniciativa 'Liceu al territori' i compta amb quatre emplaçaments de retransmissió a Barcelona el 8 de juliol: Arc de Triomf, Palau Robert, Filmoteca i Centre Cívic Sant Martí. El projecte compta amb la col·laboració de TV3/C33. Roger Guasch, director del Gran Teatre del Liceu, ha destacat que la iniciativa és una inversió per a ells perquè serveix per portar el Liceu al territori i per crear afició. Un dels altres objectius és deixar clar que l'òpera és per a tots i no només per a entesos, com ha dit la directora artística del Liceu, Christina Scheppelmann.

Guasch ha dit que el pressupost és de 70.000 euros i ha assegurat que és una inversió. "Aquests 70.000 euros ens donen que 1.874 no havien passat mai pel Liceu i ara o han fet i si això ho multipliquem per deu és una inversió cap a territori i pel propi Liceu de crear afició", ha assegurat. De fet, ha celebrat que es passés dels 13 municipis de l'any passat al 121 d'enguany.

La directora artística del Liceu, Christina Scheppelmann, ha assegurat que aquesta iniciativa "és una oportunitat única i una mescla per donar emocions d'òpera a un públic més ampli i de fora del Liceu i que està per tota Catalunya i altres països". En aquest sentit, ha declarat que "l'òpera no és només per experts i entesos, sinó per a tots. Música que dóna emocions és per a tots i és una gran oportunitat tenir 'La bohème' d'aquest nivell del Liceu per tot Catalunya".

La iniciativa s'emmarca en el 'Liceu al territori', que va ser iniciat la temporada 2014 /2015 i que vol potenciar l'assistència de nous públics al Teatre a través d'iniciatives al territori català. En el seu primer any, com ha manifestat Guasch, ha portat a 1.874 persones de 31 poblacions al Liceu, a través de conferències gratuïtes que s'imparteixen a poblacions de tot Catalunya. En aquest context s'emmarca el 'Liceu a la fresca', que aquest any arribarà a 124 localitzacions des d'on es podrà veure 'La bohème'. L'Arc del Triomf serà el punt neuràlgic de la vetllada des d'on els presentadors retransmetran l'òpera de Puccini.

L'enregistrament és en coproducció del Gran Teatre del Liceu amb la productora Jack Fébus i en col·laboració amb Mezzo. La gravació es farà amb vuit càmeres, totes ubicades a la sala del teatre: cinc a platea, un braç entre l'amfiteatre i el segon pis, una al segon pis i una grua al prosceni dret, també del segon pis. Guasch ha recalcat que en aquest enregistrament es farà una primera prova amb una càmera de 360 graus i relatarà el seguiment d'un cantant des que arriba al teatre fins que acaba l'òpera. Aquesta gravació es durà a terme durant la funció del dimecres dia 6. La gravació també inclou el públic entrant al Teatre i escenes del backstage.

La temporada passada el Liceu va reformular l'activitat 'Liceu a la platja' al 'Liceu a la fresca'. La proba pilot del passat any va portar 'La traviata' a 13 poblacions de Catalunya. Guasch ha ressaltat que aquest any s'arribés a Menorca, en concret al Teatre Principal de Mahó.

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha manifestat que aquesta iniciativa servirà per trencar amb "una imatge tòpica o amb algun prejudici que associa gaudir de l'òpera o visitar al Lliceu a una experiència vinculada a minories". Vila ha dit que el Liceu com els grans teatre d'òpera del món han d'estar a l'abast de tothom.

Alcaldes

En aquesta mateixa línia, Marta Felip, alcaldessa de Figueres, qui també acollirà el projecte, ha apuntat que "gràcies a aquesta iniciativa l'òpera ja no només és per uns quants". Felip ha indicat que Figueres és una ciutat de cultura i que no s'ho volien perdre. "Tenim un activisme cultural important i estem oberts a tot el que es fa al territori i a Barcelona", ha afegit. Robert Vilà, alcalde de Sant Martí Vell, ha dit que "mai hauria pensat de portar el Liceu" al seu poble.