Els museus, monuments i jaciments de la Generalitat de Catalunya, gestionats per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, han programat per aquest estiu més d'un centenar d'activitats per a gaudir de la cultura i del patrimoni cultural català. La programació, que compta amb la coorganització, participació i col·laboració de les institucions i entitats del territori, té per objectiu fer visible el ric patrimoni cultural del país, dinamitzar-lo, socialitzar-lo i apropar-lo a la ciutadania i a l'entorn local.

La tipologia d'activitats d'enguany gira entorn quatre grans àmbits: la música, el diàleg entre el patrimoni i les arts (arts escèniques, gastronomia, cinema, etc.), la recreació històrica i les activitats infantils i familiars.

Les activitats s'han incrementat en nombre respecte l'any passat per tal de diversificar l'oferta i donar resposta a la demanda i a la bona acollida de la ciutadania a aquest tipus de programació cultural. L'estiu 2015, les activitats programades durant els mesos d'estiu van rebre prop de 30.000 usuaris, xifra que representa un increment en un 28% en la participació respecte l'any anterior.

Entre les propostes musicals, a més de les ja consolidades, com el Festival de Música de Sant Pere de Rodes, la Schubertíada a Vilabertran i les sessions de música de cambra, tango, gospel i jazz dels monuments de les comarques tarragonines, torna a Vallbona de les Monges el cicle de dos dies 'La Pedra Parla', sota la direcció artística del contratenor Jordi Domènec. Entre altres, es viurà una sessió d'improvisació a l'orgue a càrrec del concertista i pedagog Juan de la Rubia, que improvisarà sobre la pel·lícula Faust, que serà emesa en directe.

Amb l'objectiu d'enriquir i diversificar l'oferta cultural del país, s'incorporen a la programació musical el cicle 'Entre rocs' del Conjunt Rupestre del Cogul, a les Garrigues, amb actuacions de veus femenines i el cicle 'Sons de la Col·legiata' al Castell de Cardona, on actuaran diversos grups corals així com Andrea Motis & Joan Chamorro, Arianna Savall i el Quartet Mèlt.

Altres apostes musicals que es consoliden són els Concerts al Fòrum Romà d'Empúries i el Mirarock del Castell de Miravet, que enguany porten el grup Manel i la presentació del seu darrer treball Jo Competeixo.

En l'apartat de les arts escèniques i el patrimoni gastronòmic i enològic del país, s'incorpora a l'oferta d'activitats, per primera vegada, el Conjunt monumental d'Olèrdola, amb una proposta de cap de setmana dedicada a la música i a la cultura medievals, sota la direcció de l'artista i musicòleg Antoni Madueño.

El Mercat de Territori Santa Teca es torna a celebrar al Castell Monestir d'Escornalbou, on gastronomia, cultura i territori convergeixen durant dos dies per oferir cuina experimental, vins ecològics, concerts, accions poètiques i conferències. Al mateix monument, a Escornalbou, tindran lloc diverses activitats vinculades a la celebració de l'Any Eduard Toda, com la visita teatralitzada De la Xina a Escornalbou i l'estrena del documental Les set vides d'Eduard Toda, que repassa l'excepcional vida i l'ingent obra de l'intel·lectual català.

Pel que fa als museus, tornen les nits d'estiu a la terrassa del Museu d'Història de Catalunya amb el cicle 'Veus amb jazz' i el Museu d'Arqueologia de Catalunya torna a acollir diversos espectacles de teatre i circ del Festival GREC Barcelona. El cinema serà present al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya a Terrassa amb un cicle de temàtica industrial i científica.

Seguint en l'àmbit de les arts escèniques, la vil·la romana dels Munts acull el festival d'estiu d'Altafulla, amb l'espectacle poètic de Canigó, a càrrec de l'actor Lluís Soler, una versió contemporània del clàssic de Lope de Vega, Fuenteovejuna i l'espectacle del coreògraf i ballarí Andrés Corchero.

Entre les activitats familiars també hi ha el Casalet d'estiu del Museu d'Art de Girona, dedicat a la figura del gran pintor Santiago Rusiñol, i els tallers infantils del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

Completen l'oferta d'estiu les visites i espectacles teatralitzats adreçats a tots els públics i l'oferta de casals i tallers d'estiu per als més petits. L'oferta familiar s'ha ampliat i diversificat territorialment amb la programació de noves visites i tallers als monuments de la província de Tarragona (Castell de Miravet, a Cartoixa d'Escaladei i Reial Monestir de Santes Creus), així com al Monestir de Sant Pere de Rodes i Empúries, a l'Alt Empordà.

A aquest darrer jaciment, tindrà lloc per primera vegada la jornada 'Familiaria', que se celebrarà el dia 23 de juliol, conjuntament amb l'oferta de tallers del Gastrokids, i que neix com a un esdeveniment lúdic, cultural, musical i gastronòmic per apropar les famílies i els infants al patrimoni arqueològic.

En l'àmbit de la recreació històrica, destaquen els espectacles teatralitzats, com 'Ramon Muntaner i la memòria dels reis', a Santes Creus; 'El somni d'Esculapi' a Empúries, i 'El crani enclavat' a Ullastret.

Tota l'oferta es pot consultar al dossier adjunt i al web patrimoni.gencat.cat/estiu2016