Els promotors de l'Acústica de Figueres reconeixen que a dia d'avui el festival no té garantit el seu futur ni tampoc la versió familiar, l'Acustiqueta, per la nova convocatòria pública d'ajuts que el consistori ha decidit posar en marxa per als festivals estratègics de ciutat. Aquesta fórmula substitueix els convenis que l'Ajuntament signava amb cada festival al considerar que no s'ajustaven a la legalitat. "Fins que no sapiguem com serà la convocatòria i si s'ajusta a la temporalitat del festival, no sabrem si hi podem concursar i si podem guanyar", afirmava aquest dimarts el director del certamen, Xavier Pascual, tot recordant que necessiten un any de marge per poder preparar la següent edició. Ho ha dit durant la presentació de l'Acustiqueta que enguany arriba a la cinquena edició. Serà del 2 al 4 de setembre i comptarà amb sis actuacions. Una de les destacades és l'entrena de l'espectacle d'Albert Pla i Tortell Poltrona.

El setembre acaba el conveni de quatre anys que tenia Promo Arts Music amb l'Ajuntament de Figueres per organitzar els dos festivals amb el suport econòmic del consistori. El que vindrà després és "incert", segons ha assenyalat el seu director, Xavier Pascual, perquè desconeixen l'aplicació de la nova convocatòria pública d'ajuts que l'Ajuntament de Figueres preveu tirar endavant per als "festivals estratègics" que és com ho han anomenat. El que més els preocupa és la temporalitat perquè necessiten un any de marge per poder treballar en l'edició següent dels dos festivals i tancar els acords amb els patrocinadors abans que acabi l'any.

Pascual ha subratllat que volen continuar organitzant l'Acústica, que enguany arriba a la seva 15a edició, i l'Acustiqueta, que s'ha convertit en el festival familiar amb més capacitat de convocatòria a Catalunya amb més de 30.000 persones de públic però ha admès que "ara mateix no es pot garantir la seva continuïtat". En aquest sentit, ha expressat el desig de seguir fent créixer aquests dos esdeveniments que han demostrat ser un "model d'èxit" però que per fer-ho necessiten el suport de les administracions.

El director ha fet aquestes declaracions durant la presentació de la cinquena edició de l'Acustiqueta, que es farà del 2 al 4 de setembre a la capital de l'Alt Empordà. També hi havia present el regidor de Cultura, Alfons Martínez, que ha afirmat que el consistori vol que festivals com aquests segueixin celebrant-se a la ciutat. Martínez ha defensat la nova convocatòria d'ajuts públics tot dient que és la fórmula legal que ha de permetre precisament que puguin continuar fent-se perquè "el sistema actual de convenis ja no ho permet". I s'ha compromès a seguir treballant-hi per "aclarir" tots els aspectes que preocupen als promotors.

Després de mesos d'estudi amb els serveis jurídics, el consistori aposta per aquest model basat en la concurrència competitiva com segueixen altres ajuntaments com el de Barcelona. La convocatòria de les subvencions serà anual i tindrà una aportació màxima per a cada esdeveniment que es concretarà cada any. Entre els aspectes que es valoraran hi ha la qualitat artística o la implicació ciutadana.

Una Acustiqueta amb sis concerts

La programació d'enguany, que arriba a la seva cinquena edició, inclou un cartell amb un total de sis actuacions. Destaca l'espectacle inèdit que Albert Pla i Tortell Poltrona oferiran al Teatre Jardí on jugaran a intercanviar-se els papers de pallasso i cantant. Lluís Gavaldà, líder d'Els Pets, presentarà 'Jugant amb els clàssics' acompanyat de Trau, el grup de pop guanyador del Sona 9, mentre que les Macedònia faran el comiat dels seus membres a la demarcació ja que està a punt de canviar l'actual generació de cantants com passa cada cinc anys. Enguany actuaran també els SP3, el grup del Club Super 3, en el que serà la seva primera cita al festival de Figueres.

El cartell es completa amb Heavy per Xics, una de les produccions pròpies del certamen que presentarà nou repertori i el repte de fer el "solo més llarg de guitarra de l'Acustiqueta". L'encarregat de tancar el festival serà l'Orquestra Di-versiones amb un espectacle titulat 'Fem el Crio'. Serà interactiu perquè el públic podrà escollir durant el juliol les cançons que més han marcat la infantesa. Les més votades seran les que la banda interpretarà.

Els espectacles de pagament -SP3 i l'espectacle de Pla i Poltrona- es poden comprar al web del festival. Les 200 primeres entrades de cada espectacle tindran un 15% de descompte per celebrar els 15 anys del festival.

Els organitzadors subratllen que el format de portar artistes que fan actuacions per a adults combinat amb els espectacles familiars ha funcionat molt bé perquè permet que sigui "el primer festival per a la mainada". La prova d'això és haver aconseguit una assistència de més de 30.000 persones en la passada edició, convertint-se així en el certamen familiar amb més convocatòria a Catalunya.

La meitat del pressupost previst

El festival ha hagut d'ajustar el format a la reducció del pressupost que hi ha hagut finalment. Dels 86.000 euros que es preveien inicialment finalment han estat prop de la meitat. Això ha obligat als organitzadors a eliminar un dels escenaris, el de la plaça Josep Pla, i concentrar tota la programació gratuïta i tallers infantils a la Rambla. Els dos espectacles de pagament es faran al Teatre Jardí. El que també s'ha mantingut ha estat la iniciativa del got solidari.