El Museu de Cadaqués inaugura aquest dissabte l´exposició 'Dalí, Duchamp, Man Ray. Una partida d´escacs', una mostra, comissariada per Pilar Parcerisas, que explica els vincles d´aquests tres grans artistes i les seves influències mútues en la seva obra. Es podrà veure al museu municipal fins el 17 d´octubre.

L´exposició parteix de l´amistat entre Duchamp, Dalí i Man Ray, més enllà dels anys surrealistes fins el compartiment d´inquietuds estètiques comunes: el desafiament del progrés i els temps moderns, l´erotisme com a màquina desitjant, els invents òptics i científics com una nova forma de representació de la imatge, la ironia i el sentit de l´humor, la passió pels escacs com a simulacre dels moviments de la vida i la mort. Van fer de l´art una "màquina poètica" que va canviar el rumb de l´art del segle XX.

Cadaqués desenvolupa un paper fonamental en la vida de Duchamp, fins al punt d´establir-hi la seva residència d´estiu durant deu anys. D´aquella època en queden les imatges captades mentre juga a escacs o les passejades amb amics i obres com el Bouche-évier (1964) o la Cheminée anaglyphe (1968), llar de foc que encara perdura en un petit apartament que va llogar.

Dalí, Duchamp, Man Ray. Una partida d´escacs consta de 140 peces, entre les quals hi ha escultura, pintura, dibuix, fotografia o manuscrits.

Es divideix en 8 àmbits temàtics: La busca del maquinisme en l´art, Màquines poètiques I: Il·lusionisme i òptiques de precisió, Màquines poètiques II: la "Mariée..." i la relectura de l´objecte, Leonardo, "L.H.O.O.Q" i "Étant Donnés", Màquines poètiques III: Els escacs, Duchamp en Cadaqués: el temps perdut i Sobre l´acte creatiu.