'Carol' és un llibre escrit per Patricia Highsmith als anys 50 sota pseudònim. Evoca el Nova York d'aquella època i ens parla d'una relació amorosa entre dues dones amb una mirada gens crítica. Per descobrir-ne els seus secrets, la crítica de cinema Imma Merino i l´editor de L´Avenç, Josep Maria Muñoz, en parlaran aquest dijous a les 7 de la tarda a la biblioteca de Figueres. També, l'actriu Cristina Cervià farà una lectura d'algun fragment del llibre.

La segona part de la vetllada seguirà a la Sala la Cate, a les 9 del vespre. Cineclub Diòptria clou les sessions d'aquest curs amb la projecció del film, recentment presentat, dirigit per Todd Haynes i protagonitzat per Cate Blanchett i Rooney Mara.

La novel.la de Highsmith fou publicada el 1952 amb el títol de 'The price of salt (El preu de la sal)' i sota el pseudònim de Claire Morgan, una desconeguda que escollí romandre en el més absolut dels anonimats per pròpia voluntat de l´autora, volent evitar així ser titllada "d´escriptora lesbiana" en narrar la història d´amor entre dues dones. Els crítics acolliren el llibre amb una barreja de desconcert i respecte, però l´èxit de públic fou immediat i es vengueren més d´un milió d´exemplars de l´edició de butxaca. La novel·la no tornà a editar-se fins el 1989 amb el títol de Carol, el que originalment li havia donat Highsmith, i signada, aquesta vegada sí, amb l´autèntic nom de l´autora