El ple de l'Ajuntament de l'Escala ha aprovat un projecte per a completar l'excavació de la necròpolis de Vilanera i fer-la visitable. Per fer-lo possible, d'acord amb el MAC-Empúries, s'ha demanat una subvenció a la Generalitat.

Els anys 1999 i 2000 ja es van fer una primera intervenció arqueològica al turó de Vilanera, que va posar de manifest la importància d'aquesta necròpolis, amb materials excepcionals que la daten entre finals del segle VII i mitjans del segle VI a.C. Només es va excavar uns 1.600 metres quadrats dels entre 5.000 i 6.000 que es calcula que ocupa el jaciment, cosa que va permetre documentar 107 estructures, de les quals 91 són enterraments (necròpolis tumular i urnes).

D'acord amb el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, ara es planteja la necessitat de completar l'excavació amb l'objectiu posat a restaurar, consolidar i museïtzar l'espai de túmuls i fer la zona visitable i incorporar-la a les rutes patrimonials del municipi.

Es calcula una inversió necessària de 60.500 euros. El mateix ple ha aprovat presentar el projecte a la convocatòria de la Generalitat per a la concessió de subvencions a municipis per a inversions en la gestió del patrimoni arquològic i paleontològic per al 2016, a la qual es demana una subvenció de 35.000 euros.