El professor i escriptor dar­niuenc Daniel Ruiz-Trillo havia pensat conjugar dues de les seves grans passions: jugar amb les paraules, per un costat, i fer-ho en forma de narrativa, per l´altre. El resultat és el llibre de relats curts Vint-i-cua, (Voliana Edicions) que conté 22 contes -un número capicua-, on tots els títols són capicua, i és que "l´eix vertebrador de tots els relats són els palíndroms, o sigui, els capicues", destaca Ruiz. El llibre recull contes divertits, atrevits, plens d´ironia, d´humor, que sorprenen per la manera en què l´autor engresca el lector en el llenguatge a través de la seva forma més lúdica. Aquest divendres (19.00 hores), a la biblioteca de Figueres, Ruiz oferirà una presentació de l´obra ben amena.

Amant dels palíndroms

Daniel Ruiz-Trillo és un gran amant dels palíndroms, dels anagrames, de les ambigüitats i de tots els jocs de paraules, per això "cada conte d´aquest llibre és un exercici d´estil o restricció autoimposada" explica. Un dels relats està escrit només amb monosíl·labs. Un altre conté un acròstic, que és el resum del relat, i un altre un diàleg on una persona parla només amb palíndroms, "aquest darrer ha estat dels més complicats de fer perquè m´havia d´imaginar tot el diàleg", diu Ruiz. Un altre conte mostra un doble sentit enganyós en italià i un altre juga amb unes sigles i el seu significat en mallorquí, per exemple.

Ruiz -que es reconeix deixeble de l´Oulipo i en Pérec, d´en Màrius Serra, d´en Joan-Lluís Lluís i d´en Carles Hac Mor- assegura que d´ells ha heretat la passió pel llenguatge i també ha anat aprenent diferents tècniques. El llibre que presenta és de lectura ràpida, fàcil i per a tots els públics, que de moment està tenint una excel·lent rebuda: "Està funcionant molt bé i és una satisfacció", destaca l´autor, feliç d´haver aconseguit el seu objectiu, apassionar el públic amb allò que l´apassiona a ell.

Una obra prolífica

Fins al moment, Ruiz ha publicat 10 llibres de poemes i 3 de relats, entre els quals destaquen el palindròmic Truc curt (El Carro del Sol, 1999), 40 plaers (Paralelo Sur, 2012), Com un vals de Chopin (Paralelo Sur, 2012), Sudokus i tu (Il bosco blu, 2014) i els col·lectius Vers la llibertat (Paralelo Sur, 2013) i 9 relats (Parelelo Sur, 2014).

A Figueres, la presentació de 'Vint-i-cua' comptarà amb alguns dels seus companys de viatge habitual. La poetessa Carme Pagès farà la presentació i llegiran alguns fragments del llibre Quim Ponsa, Sun Estarriol, Mar Casas i Montse Cufí. L'obra es presentarà a Darnius a finals de juny.