Fa uns quants anys, l´il·lustrador escalenc Carles Roman va llegir El diablo de la botella, un conte curt i poc conegut de l´escocès Robert Louis Stevenson. Aleshores el va fascinar i va pensar que seria un bon material per fer-ne una adaptació a còmic. Fa un any va presentar el projecte a Cavall Fort que li va acceptar. Des del gener passat apareix per entregues a la revista juvenil i ara Roman l´ha editat, en anglès i castellà, a través d´Amazon. Posteriorment, depenent de l´acollida, l´editarà en català.

"Aquesta és una història interessant, romàntica i amb ambientació d´aventures", explica Roman, que ha volgut mantenir-ne l´essència i no fer massa canvis. També ha optat per un di­buix expressiu i detallista. En aquest sentit, l´artista ha fet un treball previ de documentació, ja que la història succeeix a finals del segle XIX. El diablo de la botella és una mena d´adaptació moderna de la làmpada d´Aladí protagonitzada per un jove mariner amb ganes de veure món que es veu immers en una aventura sorprenent amb un diable amagat dins una ampolla indestructible que concedeix desitjos enverinats.

Les il·lustracions de Roman tenen un regust artesà. Totes parteixen de dibuixos fets a llapis i després resseguits a la tinta xinesa amb pinzell. La coloració de les vinyetes, però, la completa amb l´ordinador, quelcom que no li treu la màgia al dibuix.

L´aparició d´aquest conte coincideix amb l´autoedició que ha fet Roman de les aventures de dos dels seus personatges més singulars, el soldat romà Fabi i el filòsof i artista grec Fedó. El volum, titulat Fabi i Fedó. Ciutadans d´Empúries, aplega vuit històries publicades a Cavall Fort des de l´any 2000 fins ara. "No jugo amb anacronismes ni amb el fet que els romans fossin dolents i els grecs bons, opto per tractar situacions quotidianes", diu Roman. Es tracta d´un còmic pensat per a un públic ampli, des dels 8 fins als 88 anys. "És una joguina que els avis poden compartir amb els néts sense problemes tecnològics", explica convençut. Ambdues novetats es presenten el 2 de juny a Llibres Low Cost, a Figueres.