El Dia Internacional dels Museus esdevé, cada any, l´oportunitat per apropar-se a aquests equipaments de la mà d´alguna de les nombroses propostes que ofereixen. A la comarca, tots els museus fan, des d'aquest divendres i durant el cap de setmana, activitats especials: des de presentacions de llibres, visites guiades comentades fins a concerts musicals. Totes elles gratuïtes.

Aquests dies, doncs, es presenten dos llibres: un sobre la Mancomunitat de Catalunya, acte que es farà al Museu d´Empúries dissabte al matí i, un altre, aquest divendres, al Museu de l´Exili de la Jonquera, sobre memòries de la retirada on Sofia Medinilla dóna veu a les víctimes, descendents i hereus de l´exili republicà. Hi haurà un munt de visites guiades als espais museístics.

Entre aquestes destaquem una que faran alumnes de l´IES El Pedró de l´Escala a l´exposició temporal 'L´arqueta, Àlbum de poemes i pintures dedicades a Esther Miret' al Museu de l´Anxova i de la Sal. També es farà, dissabte, una visita al Museu d´Empúries amb motiu del centenari de la seva construcció i es podran visitar en exclusiva els seus magatzems. Al Museu de l´Empordà, dimecres, faran una visita comentada a la seva col·lecció per a persones amb discapacitat visual. A més, en alguns espais, es faran visites nocturnes, ja que dissabte coincideix que se celebra la Nit Europea dels Museus