Brussel·les ha inaugurat aquest dijous l’exposició ‘Festival Castell de Peralada en dansa’, que fa un repàs pels millors espectacles de dansa que ha acollit el festival en els seus 30 anys d’història. Les imatges, del fotògraf Josep Aznar, inclouen des de l’elegància clàssica de ‘Nureyev’, fins als moviments més mediterranis de Duato, el Ballet de Lausanne o la teatralitat d’Angel Corella. “La fotografia de dansa és un art documental, poso la fotografia al servei de la dansa i no al revés”, ha assegurat Aznar a l’ACN. Pel director del festival, Oriol Aguilà, la mostra s’inaugura en un “molt bon moment” per Peralada, coincidint amb l’aniversari dels 30 anys i la recent Creu de Sant Jordi.

“Des del primer dia Peralada ha volgut ser un referent a les terres gironines, a Catalunya, per atraure públic internacional, i això ens ho han aportat l’òpera i la dansa”, ha explica Aguilà des de Brussel·les. L’exposició, que es podrà visitar fins el 27 de juny a l’Espai Catalunya-Europa de la Delegació del Govern davant de la Unió Europea, és una oportunitat per recordar “les millors coreografies” que han aportat al públic “moments especials i excepcionals”, ha afegit Aguilà.

La majoria de les imatges estan fetes durant les actuacions, segons ha explicat el seu autor, Josep Aznar, i sempre busquen mostrar la perfecció dels moviments dels ballarins. “Tinc en compte els aspectes plàstics, però si una fotografia a nivell artístic funciona molt bé però la posició del ballarí no és correcte no l’ensenyo perquè seria poc honest no pensar en tots els anys d’esforç i disciplina del ballarí per aconseguir el resultat”, ha explicat Aznar. Les imatges mostren amb una gran precisió els moviments dels artistes, però sense ser mogudes. “Crec que una fotografia de dansa és bona si expressa el moviment sense estar moguda, li han de donar el moviment la geometria de les formes, l’actitud del ballarí”, ha exposat el fotògraf.

Internacionalització

Coincidint amb la inauguració a Brussel·les de l’exposició, el director del Festival Castell de Peralada, Oriol Aguilà, ha recordat la necessitat de seguir treballant per a la internacionalització. “Catalunya té una confluència de festivals extraordinària, hi ha densitat, és un país amb moltes ganes, vocació i iniciativa, però no hem de deixar mai aquesta mirada internacional, perquè encara sigui superior”, ha indicat.

Segons Aguilà, la internacionalització s’assoleix amb una “certa especialitat”. “En el nostre cas ve donada per l’òpera i la dansa, per ser un festival de veus que ha aportat i descobert les millors veus de cada moment i que ha recolzat la presència de la dansa en els festivals del nostre país”, ha explicat. “Aquest és el nostre primer llegat, la nostra vocació”, ha celebrat.

Programació pels 30 anys

Aguilà ha explicat que la programació del Festival Castell de Peralada per aquest estiu serà “una celebració permanent”. El director ha destacat l’estrena de ‘Turandot’, de Giacomo Puccini, que és “km 0, construïda a l’Alt Empordà, en el triangle Peralada, Cabanes, Figueres”. Aguilà ha promès “excel·lència i màxima qualitat” en una producció pròpia amb Mario Gas, “una icona del festival”, com a director d’escena, i un repartiment encapçalat per Iréne Theorin, “una de les grans Turandots dels nostres dies”.

En dansa, Aguilà ha destacat la participació al festival de la companyia de Nova York ‘Ailey II’, que visitarà l’Estat per primera vegada, o l’estrena de ‘Roberto Bolle & friends’, amb “l’estrella del ballet de la Scala de Milan, el ballarí més icònic” del moment, que trepitjarà Peralada per primera vegada.

La inauguració a Brussel·les ha comptat amb la participació del fotògraf Josep Aznar, el director del Festival Castell de Peralada Oriol Aguilà, el director general de Difusió de la Generalitat, Ignasi Genovès, i el representant permanent davant de la UE, Amadeu Altafaj. A l’acte, els visitants han pogut degustar productes propis de les terres gironines.