L´editorial Adesiara acaba d´editar, per primer cop a Catalunya, el que està considerat el testament vital i literari de Josep Pous i Pagès (1873-1952), el seu darrer llibre, 'De la pau i del combat'. El volum, escrit durant el temps d´exili, inclou un estudi introductori de la seva principal estudiosa, Maria Àngels Bosch. Aquest divendres passat, Bosch va presentar-lo a la Casa de Cultura de Llançà i el mes de maig ho farà a Barcelona (dia 25) i al Museu del Joguet, a Figueres (dia 26).

Pous i Pagès va fugir el 22 de gener de 1939 i no va tornar fins al 1944. Tenia 68 anys en marxar. A l´autor, li feia por no suportar la soledat, així com l´extradició inevitable si l´hagueren trobat. Bosch explica, però, que l´escriptor figuerenc va tenir molta sort perquè el seu fill gran era músic de vaixell i vivia a París. Durant aquest temps, l´autor escriu aquest llibre on reflexiona a través de cinquanta-dues proses poètiques sobre la "vacuïtat de l´existència". "És un home que ha viscut dues guerres, que viu immers en la mort, de la qual no parla, però que adverteix que has de viure el present", diu Bosch tot afegint que el referent de l´autor és Pascal i el seu llibre Els pensaments. "Quan Pous i Pagès és vell, Pascal li és un consol. La idea de Pascal que l´home davant de l´univers és un no-res però que davant del no-res és un tot, perquè l´home té aspiracions d´arribar a l´absolut i busca ser més, però l´home se sent infeliç, se sent miserable; aquesta consciència de la misèria humana és la que transforma la persona", explica l´estudiosa.

Durant l´exili, Pous i Pagès escriu el dietari d´exili -després el diari de guerra- on anota cada dia les seves impressions amb frases "molt vives i fantàstiques". Per a Bosch, en aquest llibre l´autor entra "en un cosmos de perfecció". "Escriu proses poètiques", diu Bosch, que es remet al contacte amb Carles Riba i Pompeu Fabra. Els dos temes centrals del volum són el passat idíl·lic i el tràgic present: els records a Figueres, records d´infantesa i adolescència; i el misteri de l´home, cor i raó.

'De la pau i del combat' fou editat per primer cop a Mèxic el 1948 de la mà d´Avel·lí Artís. En aquella edició només setze de les proses estaven dedicades. "Pous no es va atrevir per por de represàlies del règim", explica Bosch. Ara apareixen tots els noms. El llibre està dividit en quatre parts, cadascuna vinculada amb una estació de l´any. "És un llibre d´exili perquè, com deia Benguerel, l´expatriat és un home amb un sentiment molt especial".