23 de abril de 2016
23.04.2016
SANT JORDI 2016

El Sant Jordi més festiu dels últims anys

Després de la multitudinària revetlla a Figueres, arriba avui la celebració carregada de moltes novetats

23.04.2016 | 13:44
Els autors empordanesos davant de la biblioteca de Figueres.

Sant Jordi és la gran festa de les lletres, la culminació d'uns quants dies intensos de presentacions de les darreres novetats literàries. El fet que la diada s'escaigui en dissabte fa preveure una celebració massiva. Potser per aquest motiu s'han previst nombroses activitats a l'Alt Empordà, sobretot a Figueres, on es diversifiquen els espais amb propostes per a tots els públics amb l'objectiu, naturalment, d'apropar-nos al món del llibre.

Sant Jordi és una de les festes més populars de l'any i enguany, en caure en dissabte, pot esdevindre massiva. Arreu de la comarca s'han programat activitats vinculades amb el món literari i a Figueres les propostes farciran el centre de la ciutat però també nous escenaris que desplaçaran la festivitat, com ara la plaça Catalunya o la plaça Ernest Vila.

Sant Jordi, a Figueres ja es va començar a celebrar aquest divendres amb dues propostes plenament consolidades. Per una banda, la marató literària del Consell Comarcal dedicada, amb motiu dels 50 anys del seu traspàs, a l'escriptora escalenca Caterina Albert i, per l'altra, la revetlla de Sant Jordi a la biblioteca. Enguany, a aquesta trobada hi van assistir una setantena d'autors locals que disposen de llibre publicat aquest darrer any, i estava previst un recital musicat amb l'actriu Sílvia Bel i el músic Carles Beltran, els quals faran reviure les veus de grans escriptores com Mercè Rodoreda, Anne Sexton, Joana Raspall, Sylvia Plath, Maria-Mercè Marçal i Alejandra Pizarnik.

Dissabte, la festa seguirà amb múltiples propostes. El cor de Sant Jordi se situarà, naturalment, a la Rambla, on s'ubicaran una cinquantena de parades de venda de llibres i roses. Entre les activitats previstes destaca la celebració de la desena Fira d'Intercanvi de llibres de segona mà del Consorci de Normalització Lingüística; accions teatrals dels alumnes de l'Aula de Teatre (d'11.00 a 13.00 h); la celebració d'un Gran Dictat (12.00 hores); un concert de l'Orquestra Versatile del Casino Menestral (17.30 hores) i, tot seguit, una letura de poemes d'altres llengües i la seva traducció al català impulsada per Òmnium Cultural. Per cloure la jornada el Foment de la Sardana Pep Ventura oferirà una audició a la plaça de l'Ajuntament (19.30 hores) i es farà un espectacle dels alumnes del Conservatori de Dansa de l'Institut del Teatre de Barcelona, al Teatre El Jardí.

Un programa per als infants

Com a novetat, promogut pels comerciants d'aquest barri, a la plaça Catalunya i a la plaça Ernest Vila (Font Lluminosa) es faran, matí i tarda, propostes per als infants com tallers, contes i animació.

D'altra banda, fora de Figueres també es viu Sant Jordi intensament. A Castelló d'Empúries, per exemple, han programat una visita guiada a la ruta literària Fages de Climent. Es farà, però, diumenge a partir de les 11 del matí des de la plaça Mossèn Cinto Verdaguer i els participants, que han d'inscriure's prèviament, recorreran espais i indrets de Castelló, Empuriabrava i el parc natural dels Aiguamolls vinculats amb la seva vida i obra.

A l'Escala s'han previst molts actes, entre els quals destaca una lectura dramatitzada a càrrec d'un grup de joves dirigits per Anna Casas amb la col·laboració del grup d'acrobàcies dirigit per Montse Aguilar. Es farà a la plaça Víctor Català, a 2/4 de 7 de la tarda. I a Llançà, entre els actes ressalta la presentació d'un llibre sobre Llançà mentre que a Roses la festa es concentrarà a la plaça Catalunya, com cada any.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen
Enllaços recomanats: Premis cinema