Els catalans compraran aquesta diada de Sant Jordi més d'1,6 milions de llibres i més de sis milions de roses en la diada de Sant Jordi de l'any 2016. Així ho han previst tan el Gremi de Llibreters com el Gremi de Floristes. De fet, durant la Diada de Sant Jordi del passat any es van vendre 1,53 milions de llibres i la facturació va ser de 20,35 milions d'euros. En aquest context, el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, va admetre que confiava en millorar en aquest Sant Jordi 2016 aquestes dades de venda i de facturació. El Gremi de Floristes té una previsió de venda de 6 milions de roses, mentre que el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya assenyalen que esperen que la xifra de vendes oscil·li entre els sis i els set milions de roses. A la ciutat de Barcelona hi hauran aquest any 860 parades de venda de llibres, un 4,12% més que el passat any, i 4.642 de roses, un 3,45% més respecte el 2015.

El president del Gremi de Llibreters de Catalunya va dir que confiava en millorar en aquest Sant Jordi 2016 les dades de venda i de facturació del 2015 i va considerar que "la conjuntura era favorable" i "no perquè hi hagi una pujada espectacular ja que la situació del país és la que és. Confiem que la gent seguirà la tradició i ens acompanyarà per Sant Jordi". Un altre representant del Gremi Pere Fàbregas va manifestar aquest dimecres: "No som exageradament optimistes, però després d'una baixada molt potent, aquest any estem repuntant des de baix. Estem recuperant més d'un 3 i un 5% de facturació global de llibres l'any 2015 respecte el 2014, i és esperançador".

El Gremi de Floristes té una previsió de venda de 6 milions de roses per la diada de Sant Jordi. Es preveu que d'aquestes, una tercera part, uns 2 milions de roses, seran venudes a les floristeries o a les parades de la via pública de floristes professionals de tota Catalunya. El president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, va dir que el 90% de les roses venudes serien de color vermell. La resta, el 10%, d'altres colors destacant el Dolomite, el color blanc més comercialitzat, i el Penny Lane, color groc llimona. Així mateix, les varietats més venudes serà la Freedom, que es produeix a l'Equador i Colòmbia, i la Red Naomi amb pètals molt grans i d'un color vermell molt intens, varietat que es produeix a Holanda i Colòmbia.

Davant el fet que caigui en dissabte, Guillén ha dit que les floristeries estaran a punt el dia 22 per vendre roses de Sant Jordi a empreses i particulars. Ha fet èmfasi en que les floristeries estan treballant per aquelles empreses que divendres desitgin obtenir la rosa pels seus treballadors.

Mentre, professionals del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya van assegurar que s'estan avançant comandes per divendres, quan celebraran la diada moltes escoles i empreses. Això, i l'augment de vendes fora de Barcelona, vol compensar la possible caiguda de la demanda a la capital. Un dels productors amb parada al Mercat, Toni Bertran -Flors Bertran Mas-, va explicar que la campanya "pinta bé" tot i caure Sant Jordi en cap de setmana: "A la zona de Barcelona cauran les vendes però acabarem venent les mateixes" que altres anys perquè es compensarà amb les xifres d'altres demarcacions i les vendes que es puguin avançar el divendres.

Segons dades del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, la xifra de vendes que s'espera oscil·la entre els sis i els set milions de roses, una dada molt similar a la d'altres anys. D'aquestes, però, només al voltant d'un 10% es cultiva a Catalunya, concretament a la zona del Maresme que és on es concentra el major nombre de floricultors. Les altres procedeixen de països com Colòmbia i Equador, que són els principals importadors amb un 60% de quota de mercat. D'aquests països arriben varietats com la 'freedom', una de les més populars per la seva mida i vistositat. També arriben roses, en menor quantitat, d'Holanda (20%), el sud de l'estat espanyol (5%) i països d'Àfrica com Kènia o Etiopia (5%).