El 700 aniversari de la mort de Ramon Llull ha inspirat diverses personalitats del país a rellegir la seva obra amb motiu de Sant Jordi. El recull de contes de l'escriptora Empar Moliner, 'Tot això ho faig perquè tinc molta por' (Proa) també ha aconseguit seduir aquesta diada des de xefs, consellers i fins i tot cineastes, mentre altres personalitats es decanten per l'obra 'Educar millor. Onze converses per acompanyar famílies i mestres' (Ara Arcàdia) de Carles Capdevila. La recomanació literària per Sant Jordi del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, és l'assaig sobre política 'L'art de callar' (Edicions de la Ela Geminada) d'Abbé Dinouart i 'Blat' (Empúries), la primera novel·la de Josep Maria Pagès, mereixedora del 35è Premi de Novel·la Curta Just M. Casero.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, recomana amb motiu de Sant Jordi el llibre sobre la vida de Neus Català ´Un cel de plom' (Amsterdam), escrita per Carme Martí.

'Res no és perfecte a Hawaii' de Màrius Serra és el llibre que recomana el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras. La consellera de la Presidència, Neus Munté, es decantarà aquesta diada per dos llibres. D'una banda, en català opta per la nova edició amb material inèdit de 'La plaça del Diamant' (Club Editor) de Mercè Rodoreda mentre que en castellà escull 'Blitz' (Anagrama) de David Trueba.

El conseller de Cultura, Santi Vila, comprarà aquest Sant Jordi 'El llibre de les bèsties' de Ramon Llull en l'edició del 2015 de Proa que incorpora il·lustracions de Perico Pastor. També recomana el clàssic 'Solitud' de Víctor Català. La novel·la 'Jardí a l'obaga' (Proa) de Blanca Busquets i 'Anar de debò' (Rosa dels Vents) de l'historiador Borja de Riquer és la proposta per la diada de Raül Romeva, conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència.

El conseller de Salut, Antoni Comín, comprarà 'Postcapitalismo. Hacia un nuevo futuro' (Paidós) de Paul Mason; mentre que el conseller d'Interior, Jordi Jané, opta per 'En la piel de una yihadista' (Debate) d'Anna Erelle, pseudònim d'una reportera francesa que va mantenir una relació amb el cap d'una brigada jihadista sota una identitat falsa.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, recomana el darrer llibre de l'escriptora Empar Moliner, 'Tot això ho faig perquè tinc molta por' (Proa), Premi Mercè Rodoreda 2015; 'La dona immòbil' (Edicions 62) de Joan Barril, i 'L´economia de les desigualtats' (Edicions 62) de Thomas Piketty. El llibre que comprarà la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, és 'L'home a la recerca de sentit' (Edicions 62) de Victor E. Frankl; mentre que la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, aposta per la novel·la finalista al Premi Anagrama ´Joyce i les gallines´ d´Anna Ballbona.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, recomana 'Maletes perdudes' (Empúries) de Jordi Puntí; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, escull 'Jo confesso' (Proa), de Jaume Cabré; i la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, opta per 'Mala lluna' (RBA) de David Marín. Finalment, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, aposta per la novel·la 'Gegants de gel' (Edicions del Periscopi) de Joan Benesiu i l'assaig 'Un bon país no és un país low cost' (Edicions 62) de Miquel Puig.

Els líders de partits, entre la ficció i la no ficció

El president de CDC i expresident de la Generalitat, Artur Mas, recomana ´Capitans de comerç´ (Mobil Books) de Joan Safont, el segon llibre de la sèrie 'Capitans'. També es decanta per l'edició commemorativa amb motiu del 700 aniversari de la mort de Ramon Llull ´El llibre de les bèsties´.

La cap de l'oposició i líder de C's al Parlament, Inés Arrimadas, recomana 'Recuperar el futuro: doce propuestas que cambiarán España' (Península), una obra del diputat i portaveu d'Economia del partit taronja al Congrés, Toni Roldán, i de Luis Garicano, el catedràtic que va esbossar el programa econòmic de la formació.

El president del grup parlamentari socialista, Miquel Iceta, comprarà ´La primavera de Munich´ (Tusquets) de Jordi Amat. La novel·la negra sobre la lluita contra el narcotràfic a Mèxic 'Cartel', de Don Winslow, és l'opció del president del grup parlamentari del PPC, Xavier García Albiol.

'Las que limpian los hoteles' (Icaria Editorial) d'Ernest Cañada és l'aposta de la coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas, mentre que el coordinador nacional de la mateixa formació, David Cid, recomana 'Fins aquí hem arribat' (Tusquets) de Petros Márkaris.

Per la seva banda, la portaveu del grup parlamentari de la CUP, Anna Gabriel, optarà per 'La claveguera marró' (Tigre de Paper), un llibre del periodista Roger Suso que repassa la història de la violència d'extrema dreta a Alemanya, des de la Segona Guerra mundial fins a l'actualitat.

'El que no et mata et fa més fort' (Columna) de David Lagercrantz, el quart volum de la saga Millenium, és el llibre escollit pel coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet.

Els alcaldes catalans aposten pels llibres de proximitat

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, recomana el llibre 'Educar millor. Onze converses per acompanyar famílies i mestres' (Ara Arcàdia), mentre que l´alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, opta per 'Tots els carrers de la Part Alta' (Arola Editors) de Fermí Carré, 'La resistència íntima' (Quaderns Crema) del filòsof Josep Maria Esquirol i 'El sofà dels mentiders' (Silva Editorial) de Jorge Pérez de la Torre.

L'opció d'Àngel Ros, alcalde de Lleida, és l'obra 'Lleida, fonts i escultures', de Roser Banyeres i Leo Delshams; el relat sobre uns crims en sèrie a Lleida 'L'assassí que llegia Vidal Vidal' (Editorial 3i4) de Miquel Àngel Estradé, i el que està llegint actualment, 'La filla del capità groc' (Planeta) de Víctor Amela. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, es decanta el volum que la Diputació publicarà per Sant Jordi, 'Perseguits i Salvats' i 'L'amic president' (La Campana) de Carles Porta.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, escollirà 'La vida a la menuda. Dietaris (1990-2010)' (Curbet Edicions) de Miquel Pairolí, mentre que l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, aposta pel llibre d'un jove científic ebrenc, 'El ladrón de cerebros' (Debate) de Pere Estupinyà, amb pròleg d'Eduard Punset

Finalment, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, es comprarà el llibre 'L'amic president' (La Campana) de Carles Porta i 'Malparits!' (Columna) del manresà Genís Sinca. El recull 'Tot això ho faig perquè tinc molta por' (Proa) d'Empar Moliner és l'opció de Laura Vilagrà, delegada del Govern a la Catalunya Central, que també regalarà a les seves filles dos títols de la col·lecció 'El Llop Pepito' (Barcanova) de Maria Mercè Roca.

Dietaris, novel·les i poesia en el món cultural

Com l'alcaldessa de Girona, el xef del Celler de Can Roca, Joan Roca, escull 'La vida a la menuda. Dietaris (1990-2010)' (Curbet Edicions) de Miquel Pairolí, mentre que el seu germà Josep Roca, sommelier del Celler de Can Roca, opta pel nou llibre de l'escriptora Empar Moliner. Per la seva banda, la també xef triestrellada Carme Ruscalleda recomana aquesta diada 'La Cuina del Futur' (Tibidabo Ediciones) de Pere Castells.

'La Perestroika de Felipe VI' (RBA) de Jaime Miquel és el llibre triat pel publicista Lluís Bassat, mentre que l'escriptor Sergi Pàmies, que aquest any publica un assaig coincidint amb Sant Jordi, regalaria la novel·la 'Aniversari' (Columna) d'Imma Monsó.

El director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran, recomana la novel·la 'Últimas tardes con Teresa' (Seix Barral) de Juan Marsé; l'actor i director teatral Mario Gas la darrera obra d'Eduardo Mendoza publicada el passat any 'El secreto de la modelo extraviada' (Seix Barral) i l'actor Ivan Morales ha recomanat el llibre de poemes 'Flama de Bruc' (Edicions Terrícola) de Pau Gener.

Per la seva part, el director del TNC, Xavier Albertí, proposa adquirir aquest Sant Jordi el llibre 'Constelación de pasaje' (Anagrama) de Josep Casals i Albert Arribas, amb qui Albertí ha escrit el llibre 'Guimerà: home símbol', es decanta pel llibre d'Emmanuel Carrère 'El Regne' (Anagrama). Precisament, l'obra que tots dos han escrit a quatre mans és la recomanació de l'actor Jordi Bosch, mentre que Pol López opta per 'Un bárbaro en Asia' (Tusquets) de Henri Michaux i Ramon Madaula escull 'Diario del anciano averiado' (Random House) de Salvador Pániker.

El director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, recomana 'Juegos reunidos' i el de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, proposa, coincidint amb el 400 aniversari de la mort de Shakespeare, les dues parts d''Henry IV' i 'Don Quixot' de Cervantes.

La presidenta de l'Acadèmia Catalana del Cinema, Isona Passola, comparà aquest Sant Jordi 'La vida sense la Sara Amat' (Proa) de Pep Puig, Premi Sant Jordi d'aquest any. El cineasta Agustí Villaronga recomana la reconstrucció d'un crim real al Pallars que va quedar impune 'Dos taüts negres i dos de blancs' (Proa) de Pep Coll, mentre que Ventura Pons escull 'Tot això ho faig perquè tinc molta por' (Proa) d'Empar Moliner i l'actriu Aina Clotet 'La última salida' (Destino) de Federico Axat i 'La maledicció dels Palmisano' (Columna) de Rafel Nadal.

En paral·lel, el cantautor solsoní Roger Mas es comprarà 'Londres, París, Barcelona' (Galaxia Gutenberg) d'Enric Vila i regalarà 'La Bíblia Andorrana' (Columna) d'Albert Villaró i 'La malcontenta' (Proa) de Sebastià Alzamora.

Finalment, la ninotaire vigatana Pilarín Bayés es comprarà 'Malparits!' (Columna) de Genís Sinca i també 'Viure, conviure€ ésser! a Catalunya (1938-2014)' (Publicacions L'Abadia de Montserrat), el llibre de memòries de Guiomar Amell Amell. El volum 'Poesia completa' (Edicions de 1984, 2016) de Lluís Solà és l'opció del grup de música osonenc Obeses.

Les personalitats socials

La recomanació literària de l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, és el clàssic 'Cartes del diable al seu nebot' de C. S. Lewis. 'Dies de la raó perduda' (Empúries) de Josep Maria Muñoz Pujol és l'opció del president del TSJCat, Jesús Maria Barrientos, entre totes les opcions en vistes a Sant Jordi.

La monja de clausura dominica i activista social Sor Lucia Caram es comprarà 'Palabra de Francisco' (Plataforma Editorial), una selecció de textos del Papa.

Els assajos, majoritaris entre els líders econòmics

El secretari general de la UGT a l'Estat i exsecretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, escull l'obra 'Los besos en el pan' (Tusquets) d'Almudena Grandes, mentre que 'El petit príncep' (Empúries) d´Antoine de Saint-Exupéry és l'elecció del secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros. De la seva banda, el secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, recomana per la diada 'Antoni Farrés. Quan els obrers van assaltar l'Ajuntament' (Angle Editorial) de Jordi Serrano i Xavier Domènech

'El valor de actuar' (Península) de Ben Bernanke, expresident de la Reserva Federal dels Estats Units és l'elecció del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, mentre que Antoni Abad, president de la Cecot, optarà pel nou llibre de Carles Capdevila.

El president de PIMEC, Josep González, comprarà per Sant Jordi 'Com podem fer funcionar la globalització' (Biblioteca Universal Empúries) de Joseph E. Stiglitz i el clàssic 'El Quixot' de Miguel de Cervantes és l'exemplar que adquirirà el president de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet. La directora de l'Aeroport del Prat, Sonia Corrochano, escull 'El reino' (Anagrama) d´Emmanuel Carrere.