Fa prop d´un mes, l´últim president de la Cooperativa Agrícola de Sant Climent Sescebes va fer entrega de tot el fons documental a l´Arxiu Comarcal per tal de ser correctament instal·lat, descrit i posat a servei públic, a part de conservar-lo per tenir present el funcionament que ha tingut des del 1963, en què de manera efectiva va començar de facto a donar servei als primers viticultors. Les dates extremes van del 1963 fins al 2010, i són cinc metres lineals de documentació encabits en 114 llibres i 16 capses arxivadores convencionals, a més de quaranta positius fotogràfics. Les primeres passes per a la creació d'un celler cooperatiu a Sant Climent daten de 1955, quan tingué lloc una primera assemblea amb els sis primers socis. Pocs mesos després ja comptaven amb 27 interessats, però el projecte no anà endavant fins passats vuit anys, en què es veia com les cooperatives veïnes d'Espolla i Pont de Molins donaven molt bons resultats. Al desembre del 1963 es reprèn el projecte, i 66 socis decideixen constituir la Cooperativa Agrícola de Sant Climent Sescebes, amb unes 200 ha. de vinya i mig milió de quilos de raïm a l'any.

El febrer de 1964, se'n van presentar els estatuts i el mes següent s'aprovaren. Compraren el terreny de la vídua Cusí per 50.000 ptes. per construir el celler, que va fer Josep Bruñol de Figueres. Es demana un préstec de poc més de dos milions i mig de ptes. al Banc de Crèdit Agrícola amb garantia personal dels socis a retornar en dotze anys. La maquinària es adquirida a Rodés Hermanos SA d'Alcoi. El 25 de setembre de 1965 entren els primers raïms a la Cooperativa i s'obre una botiga al mateix celler per a la venda directa al consumidor.

Modernitzant les instal·lacions

L'entitat ha tingut alts i baixos, com l'any 1974, en què després d'anyades molt bones i amb instal·lacions insuficients no es va aprovar una ampliació, encara que es disposava amb el finançament necessari. El 1981 es va modernitzar la maquinària i se centraren en la millora de la qualitat del producte final. Crearen la secció de combustible al desembre del 1993 amb la instal·lació d'un sortidor de carburant que subministra gasoil al poble. Com que en els darrers anys s'entren entre 250-300 mil quilos de raïm, des del 1999 s'utilitza la infraestructura i tècnics (maquinària i enòlegs) de la cooperativa de Mollet de Peralada, i el vi s'embotella a Capmany, tot plegat, combinat amb la reducció última de socis que han arribat només a vuit actius (2010), ha portat a una nova situació i venda al Celler Espelt de Vilajuïga