El Departament de Cultura, a través de l´Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i l´Obra Social "la Caixa" posen en funcionament el nou audiovisual de benvinguda al conjunt arqueològic d´Empúries en el marc del programa ´Patrimoni en Acció´ de foment de l´ús i el coneixement del patrimoni cultural català.

L´audiovisual, que ha comptat amb una inversió de 168.735 euros, es projecta a la sala multimèdia del Centre de Recepció de Visitants d´Empúries i té per objectiu situar el visitant en el context geogràfic i històric, realçar la singularitat i la importància del conjunt arqueològic i millorar la satisfacció de la visita. Es presenta en cinc idiomes (català, castellà, francès, anglès i alemany) i actua com a pròleg a la visita del conjunt arqueològic.

En un espai escènic envolvent, amb una dominant blavosa que evoca el mar -el gran protagonista i testimoni de la història que introdueix l´audiovisual-, l´espectador té una primera presa de contacte amb el marc antic i canviant del jaciment. A través d´imatges i recreacions escenogràfiques, es narren els fets cabdals de la història d´Empúries.

L´audiovisual té una durada aproximada de 8 minuts i compta amb banda sonora amb locució, música original i efectes de so. Per a la seva producció s´han utilitzat filmacions de peces i de les restes arqueològiques d´Empúries, breus representacions de ficció, així com imatges en 3D, amb efectes de texturització i animació que recreen l´antic paisatge i els nuclis urbans de l´Empúries grega i romana.

El projecte de disseny general, guió i direcció han anat a càrrec de Dani Freixes (Varis Arquitectes) i Joan Mallarach.

Patrimoni en Acció

El programa ´Patrimoni en Acció´ és una aposta de l'Obra Social "la Caixa" i la Generalitat de Catalunya per posar en valor alguns dels monuments més valuosos del patrimoni català, i s´emmarca en la voluntat d'ambdues institucions de cooperar en la realització conjunta d'iniciatives d'interès social i cultural. El programa està destinat a fomentar l´ús i el coneixement del patrimoni cultural català i a oferir a tots els ciutadans una forma diferent de veure´l i viure´l mitjançant l´acció directa de rehabilitació, restauració i millora dels serveis en els principals conjunts monumentals catalans.

A Empúries, els projectes impulsats en el marc del programa ´Patrimoni en Acció´ han estat: l´adequació de la sala d´exposicions temporals, la restauració dels mosaics grecs de la zona dels temples de la ciutat grega d´Empòrion, la redacció del projecte de renovació del museu, el nou audiovisual del Centre de Recepció de Visitants, la museïtzació de l´estoa de la ciutat grega i la recuperació de l´àgora grega i l´adequació i museografia del criptopòrtic de la Casa dels Mosaics que s´obrirà al públic aquest estiu.