El conseller de Cultura, Santi Vila, ha desgranat aquest dimarts davant el sector cultural les prioritats que es fixa per la legislatura al capdavant del departament. Vila ha reivindicat el moment fundacional actual com una oportunitat per "fer net" i somiar "en un futur millor", basat en la crítica com a motor de canvi. "Un moment per donar pas a una societat nova, que es justifica pel seu projecte polític, un sobiranisme positiu i propositiu, esperançat, col·laborador", ha precisat el conseller. Així, creu que la cultura ha de ser una eina cap a la llibertat plena personal, "rabiosament contrària a la sacralització".

Santi Vila s'ha presentat en societat com a conseller de Cultura en un acte al Petit Palau, on ha pronunciat la conferència 'Demà és ara. les polítiques culturals en un moment fundacional, en un esdeveniment que ha presentat l'exconseller d´Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. També han assistit a l'acte el conseller de Justícia, Carles Mundó; la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, l'exconsellera d'Ensenyament, Irene Rigau, a més de representats de l'àmbit teatral, cinematogràfic, literari i institucional.

A més de desgranar els reptes culturals immediats, com l'assoliment de l'1% del pressupost en cultura o projectes insígnia com el Museu Casteller o el lliurament d'un llibre per a tots els nens catalans menors de 6 anys que ja havia fet públics en la compareixença a la Comissió de Cultura al Parlament, Vila s'ha referit al procés sobiranista, precisant que ha de tenir una "base punky".

El conseller entén que el moment cultural actual no entén de militàncies i està lluny de "plantar cara" a les intencions de nacionalització espanyoles. "Ja hem passat aquesta pantalla", ha asseverat, una circumstància que permet deixar de mirar "portes endins" i obrir-se a un món en la mesura que se sigui capaç "d'excel·lir".

En aquesta línia, ha reclamat ser "singulars i originals" des de visions "ultralocals i universals". En relació a la polèmica del poema 'Marenostra', ha defensat que la creativitat es fa "sobre les espatlles de la tradició". "Si hem de pecar, pequem per excés de llibertat", ha sentenciat.

El conseller ha intat a revisitar els clàssics "sense límits i amb audàcia", però des de la tradició, com fan institucions com el MNAC, la Fundació Dalí i tots els teatres a través de la seva programació. Quant a les polítiques de cultura, ha reclamat que parteixin del compromís, defugint "partidismes" i "sectarismes".