La plaça del Gra de Figueres ha estat l'escenari de la inauguració oficial del cicle expositiu Empordoneses 2016. Dues-centes persones es van congregar en aquest espai per gaudir de dues perfomances: 'La mar no és com nosaltres', obra de la fotògrafa Mònica Quintana i del músic Edgar Tarrés, i que va comptar amb la participació d'una cinquantena de voluntaris; i 'Cendra als peus', una coreografia de la companyia Projecte Dansa. Totes dues accions recreaven el drama dels refugiats que viu Europa des del passat estiu.

També es van poder descobrir els treballs dels alumnes dels instituts Monturiol, Deulofeu, La Salle i Escolàpies, de Figueres, que a partir del proper dilluns es podran veure de forma permanent durant un mes al vestibul del Consell Comarcal de l'Alt Empordà.

L'acte va comptar amb la presència i parlaments de Marta Felip, alcaldessa de Figueres; Montse Mindan, Consellera Comarcal d'Educació i alcaldessa de Roses; Alfons Martínez, regidor de Cultura de Figueres; i Pilar Farrés, coordinadora d'Empordoneses. Marta Felip, va recordar l'especial significat de celebrar les performances al refugi antiaeri de la Plaça del Gra que ara fa 80 anys va rebre també a refugiats, aquests, però, empordanesos. Montse Mindan va assenyalar l'especial importància d'involucrar alumnes en procesos creatius que a la vegada els obliguen a reflexionar sobre la realitat. I Pilar Farrés va recordar que la intenció del cicle és, en la mesura del possible, sacsejar consciències i promoure el debat sobre aquest fent candent de l´actualitat