La cineasta i artista visual empordanesa Marta Vergonyós retrata en el documental 'Empieza en ti' el procés de transformació d´un grup de dones que han viscut situacions de violència a través de l´art com a forma de construir la resiliència. S'ha estrenat a Barcelona i a Madrid i aquest dimecres es projecta a les 20.30 hores, a la Cate de Figueres, en presència de la directora en un acte organitzat per Amnistia Internacional i Cinceclub Diòptria. La projecció que s'emmarca dins els actes del dia de la dona treballadora vol obrir el debat sobre aquest tema amb altres dones i amb el públic en general.

Les escenes s´han rodat a Sant Martí d´Empúries i a Palafrugell, on viuen les protagonistes. Totes elles han patit situacions de violència masclista i s´han implicat de forma col·laborativa en el film, per exemple han sortit amb la càmera a gravar i fins i tot han elaborat part del guió. El projecte, però, arrencà ja el 2005, amb la complicitat de l´Ajuntament de Palafrugell i des de llavors moltes dones s´han beneficiat d´aquesta experiència. L´objectiu era treballar en la recuperació de dones maltractades, però llavors no tenia vocació de convertir-se en un projecte cinematogràfic. "Quan les participants descobreixen com l´art, la poesia o la pintura els ajuda a superar el dolor d´aquesta etapa de les seves vides, sorgeix la proposta d´explicar-ho en un documental" explica Vergonyós.

Empieza en ti combina els testimonis a càmera de les protagonistes, els seus treballs als tallers i les seves reflexions. El resultat no podia ser més esperançador: "M´he curat" diu una de les dones conscient de les eines que ofereix l´art en el procés terapèutic. La cineasta ho té clar "el film parteix de la tesi que la bellesa té una capacitat restitutòria davant l´horror i el dolor", una realitat que permetrà a moltes dones iniciar el canvi i deixar enrere el dolor.