La soprano alemanya Julian Banse i Matthias Goerene, dos clàssics de la Schubertíada de Vilabertran, actuaran de nou en la 24a edició d´aquesta cita anual amb el lied i l´obra de Franz Schubert. La trobada, a més, propiciarà el debut "d´estrelles de demà", com va fer fa més de dues dècades amb l´aleshores desconeguda Banse. Enguany els debutants seran el tenor Mauro Peter, la soprano Anna Lucia Richter i el pianista Daniel Kharitonov. La Schubertíada se celebrarà del 18 d´agost al 3 de setembre i combinarà les actuacions amb conferències al voltant del programa. Immediatament després del festival, la Filmoteca de Catalunya estrenarà un cicle de films vinculats d'alguna manera amb Schubert.

La ´Wanderer-Fantasie´, ´La bella molinera´, els ´Impromptus per a piano´ i el ´Quintet per a dos violoncels´ són algunes de les obres emblemàtiques de Franz Schubert que enguany s´escoltaran a la Schubertíada de Vilabertran, a l´Alt Empordà. En total enguany hi haurà sis recitals de cançó lied, més que en cap altra ocasió.

En aquesta edició del certamen dedicat al lied i específicament a l´obra de Schubert hi participaran dos ´clàssics´. Juliane Banse, prestigiosa soprano alemanya vinculada al festival des de la seva primera edició, inaugurarà la cita estival en un recital amb Wolfram Reiger, i oferirà un segon concert amb el baríton Adrian Eröd interpretant Schumann i Mendelssohn. L´altre convidat il·lustre serà el baríton Matthias Goerene, també per partida doble i amb dos programes ben diferents, acompanyat d´Alexander Schmalcz.

D´altra banda, destaquen els debuts a l´Estat de joves talents, una marca personal del festival. Enguany debuten el tenor suïs Mauro Peter, la soprano alemanya Anna Lucia Richter, i el joveníssim pianista Daniel Kharitonov, que interpretarà l´obra més virtuosa de Schubert, la ´Wanderer-Fantasie´.

El festival manté el cicle ´Bach & Breakfast´, sessions matinals que enguany protagonitzaran la violinista eivissenca Lina Tur Bonet, el viol·loncelista Arnau Tomàs i el clavicembalista Kennedy Moretti. Així mateix, hi haurà els debuts de la pianista Noelia Rodiles i del Dalia Quartet.

Finalment, el certamen celebra el retorn de la pianista Khatia Buniatishvili amb un progrma exclusiu del Quartet Casals i la Camerata 432, que clourà el festival amb direcció del violinista Gordan Nikolic.

La Schubertíada a Barcelona

L´Associació Franz Schubert, entitat impulsora de la Schubertíada, "enceta una nova etapa" enguany, segons ha exposat el seu coordinador, Víctor Medem. Una de les novetats en aquest sentit és la recuperació de concerts a Barcelona al marge del festival. De moment, s´han programat dos recitals entre el març i l´abril a l´Auditori del Conservatori del Liceu, el primer de la mezzo-soprano Marie Seidler i el segon de Daniel Kharitonov (que a l´estiu actuarà a Vilabertran).

Durant la roda de premsa de presentació de la 24a edició de la Schubertíada, els seus responsables han anunciat que ja treballen en l´edició del seu 25è aniversari. I han avançat que el Quartet Casals interpretarà per primera vegada a Vilabertran la Integral de les cinc sonates per a violoncel i piano Beethoven.

Cicle a la Filmoteca

Una altra novetat lligada a la Schubertíada és la implicació de la Filmoteca de Catalunya en aquesta cita anual amb l´estrena d´un nou cicle cinematogràfic. Del 6 a l´11 de setembre, és a dir, pocs dies després de la cloenda del festival, la Filmoteca acollirà un cicle de cinc films que giren musicalment al voltant de la figura de Franz Schubert o que hi contenen referències.

Els títols que es projectaran al cicle ´Franz Schubert i el cinema´ són ´En presència d´un clown´, d´Ingmar Bergman; ´Delictes i faltes´, de Woody Allen; ´Au hasard Balthazar´, de Robert Bresson; ´La mort i la donzella´, de Roman Polanski; i ´Sérénade´, de Jean Boyer.