01 de març de 2016
01.03.2016
40 Años
40 Años
Una altra visió del Geni

Karles Torra descobreix el Dalí melòman a 'Dalirium Sonic'

El periodista i crític musical completa una investigació iniciada el 2004 amb uns articles de premsa

01.03.2016 | 19:51
El periodista Karles Torra.

Karles Torra presenta aquest dimarts ´Dalirium Sonic´ (Ediciones La Lluvia), una anàlisi inèdita dels vincles de Salvador Dalí amb la música i les relacions amb estrelles musicals com Coleman Hawkins, Duke Ellington o Alice Cooper. Aquesta faceta de l´artista ha estat poc documentada i ha quedat a l´ombra de la seva relació amb la pintura, o fins i tot del cinema. Torra ha explicat a l´ACN que va començar a interessar-s´hi el 2004, any en què va publicar alguns articles sobre el gust de Dalí pel jazz. Dotze anys després publica una visió documentada i ampliada d´aquells treballs, i hi inclou converses amb tres personalitats lligades al Dalí melòman: Joan Illa Morell, Eliseu Huertas Cos i Pau Riba.

L´any 2004 el periodista i crític musical Karles Torra va publicar diversos articles que rebuscaven en la relació de Salvador Dalí amb la música jazz i el rock. Arrel d´aquells textos una discogràfica li va proposar de fer un llibre/disc que inclouria una selecció de cançons que artistes internacionals havien dedicat a Dalí, o senzillament que estiguessin relacionades amb ell per algun motiu. El projecte no va arribar a veure la llum, però va sembrar la llavor del llibre que, dotze anys després, publica Torra, ´Dalirium Sonic´.

La seva investigació se centra en una de les facetes "no estudiades ni referenciades" de Dalí, com la seva relació amb la música. No obstant, hi havia terreny per explorar. L´artista va ser un gran aficionat al jazz i al blues, destaca Torra, "un dels primers a Espanya". De la seva correspondència amb Federico García Lorca, es conserva una carta on el geni empordanès explica al seu amic l´adquisició d´un gramòfon, o una foto seva ballant el charleston, il·lustra l´autor. La seva passió pel jazz, de fet, ja va quedar recollida al Manifest Groc (1929), recorda Torra, on Salvador Dalí, Lluís Montanyà i Sebastià Gasch incloïen aquesta música en els seus referents d´avantguarda.

Músics de jazz van començar, al seu torn, a correspondre aquest gust de Dalí pel seu estil musical –i per adquirir-ne abundant material, subratlla el periodista-. Als anys 20, alguns d´ells, molts d´americans, "van començar a dedicar temes" a Dalí. I de la mateixa manera passaria uns anys més endavant amb el rock and roll. "Es va convertir en un ídol per moltes estrelles del rock", afirma Torra, i hi va tenir relació com en el cas Alice Cooper. El llibre també reporta els contactes amb músics tan rellevants com el mateix Elvis Presley o John Lennon.

I és que Dalí reivindicava sempre "el poder del triomf de la imaginació", quelcom que, al parer de l´autor, "sempre ha flipat els artistes, especialment els músics". Potser per això no hi ha cap artista que hagi obtingut tants tributs com Dalí, afirma Torra.

Converses

Amb l´objectiu de donar una imatge "viva" i "de primera mà", Carles Torra completa la seva investigació amb tres converses mantingudes amb gent que va tractar-lo amb freqüència degut al seu gust per la música. Són Joan Illa Morell (JIL), el promotor musical de Granollers que va ser una referència als anys 70; Eliseu Huertas Cos, l´informador puntual de Dalí sobre les novetats de l´escena musical independent britànica als anys 70; i Pau Riba, que es va fer amic del pintor arrel de les visites familiars a Cadaqués.

Riba i Dalí van mantenir relació des que el seu avi, Carles Riba, el va dur a conèixer-lo quan només era un nen. Amb els anys es van anar trobant i mantenint el contacte fins als anys 80. En una ocasió Pau Riba li va dedicar una cançó, ´Daliniana Flor´, que ara fa pocs anys va incloure al seu disc ´Virus Laics´. Aquest dimecres, Riba participa en la presentació de ´Dalirium Sonic´ al Reial Cercle Artístic de Barcelona, i hi interpretarà aquesta cançó.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen