26 de febrer de 2016
26.02.2016
Art contemporani

L'obra de Jordi Gispert també es podrŕ veure al celler Espelt

L'artista de Garriguella exposa, aquests dies a Ca l'Anita de Roses i divendres inaugurarŕ una altra mostra a Vilajuďga

26.02.2016 | 16:27
L´artista, durant la inauguració a Ca l´Anita

L'artista Jordi Gispert (Salt, 1949) inaugurarà, aquest proper divendres, una exposició al celler Espelt de Vilajuïga. Ho farà pocs dies després d'haver presentat obra recent a Ca l'Anita de Roses. A Viljauïga hi presenta 'Petjades', obres de mitjà i gran format que es complementen amb altres treballs de l'artista com escultures i divertiments creats amb materials de rebuig i trobats a les platges, als quals l'artista ha donat el seu toc personal i ha convertit en veritables obres d'art.

L'obra de Gispert és contundent i cal ser admirada a dosis baixes. Per aquest motiu, en tots els muntatges, l'artista busca l´equilibri compositiu, tal com fa dins les mateixes peces, per donar cert descans a la retina de l´espectador. Un públic que, de ben segur, se sentirà emocionat en veure les seves obres, ja que aquestes transmeten la força interior i la sinceritat amb la qual van ser creades.

Jordi Gispert va néixer en el si d´una família d´artistes artesans de Salt. En el taller del pare i de l´oncle, va començar a impregnar-se, inconscientment, d´una sensibilitat envers l´art. La pintura que ells feien, però, més d´un estil romàntic i clàssic, no li interessava tant com els nous corrents que copsava a través dels llibres d´art que hi havia al taller. Va passar un cert temps, no massa, per l´Escola de Belles Arts de Salt. El seu caràcter inquiet, però, el va fer seguir el seu propi camí, a contracorrent. "He estat un buscador incansable i mai m´ha preocupat la manera de fer-ho, sinó el resultat plàstic final", reconeix l´artista, que va decidir desenvolupar-se al seu poble, no fer el salt a Barcelona o més enllà, tot i tenir-ne les oportunitats. "No me´n penedeixo de res del que he fet", diu.

El fet de contemplar

L´obra de Gispert s´ha pogut veure arreu de Catalunya i també a l´estranger. L'exposició que té a Roses és la primera que fa en aquest municipi. Hi presenta la seva producció més recent, tota ella creada en el taller que té a casa seva, a Garriguella, on viu amb la seva dona Carme des de fa uns quants anys. Gispert se sent plenament integrat a l´Empordà, "aquesta terra, la seva gent, la tramuntana", se´ls sent molt seus. L´artista parla del fet de contemplar aquest paisatge, allò que l´envolta, de delectar-se i viure amb les petites coses per després plasmar-les a les teles, com més grans millor. "M´agrada el gest, la pinzellada", diu.

La pintura de Gispert sempre ha estat sincera i directa. Reconeix, però, que després de viure, el 2005, un moment delicat de salut –va patir una embòlia que se li repetí el 2009–, la seva obra ha evolucionat. "Abans feia una obra més mental, quan començava una peça procurava tenir-la feta dins del meu cap i després només es tractava de traspassar-la", explica. L´impàs el va fer canviar. "Tens més hores per pensar, fas una neteja mental i tries unes prioritats", afirma sincer tot assegurant que "avui sóc lliure per fer el que vulgui". Aquest lema el porta a crear unes peces com les que es poden veure a Roses amb les quals "proposa una experiència visual carregada de connotacions tàctils, unes obres que dignifiquen la contingència dels materials i formes utilitzats i que fan el miracle d´aconseguir que quelcom fràgil esdevingui indestructible, allò que és eteri traspuï densitat, i quelcom accidental resulti transcendent".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook