Empordoneses torna per setè any consecutiu a la comarca amb la voluntat, un any més, de posar l´art al servei de la reflexió. En aquesta ocasió, serà sobre un tema tan candent i delicat com els refugiats i, estenent el seu radi d´acció, ara també, fins a Roses. La programació completa ocuparà diferents espais de Figueres com ara la Biblioteca Fages de Climent, el Consell Comarcal, el Cafè dels Tints -on es presenta la programació completa aquest dilluns-, La llibreria Low Cost, l´espai d´art l´Aljub, la plaça de Gra, i recentment s´ha incorporat el Museu del Joguet. A més s'ha implicat també la Sala d´Exposicions de Ca l´Anita, a Roses. També a Empordoneses 2016, participaran diversos instituts de la ciutat, afavorint així, la implicació dels estudiants en la programació cultural.

La iniciativa neix el març de 2010 a Figueres com una trobada d´artistes empordaneses de gènere femení que abraça totes les manifestacions i disciplines artisticovisuals possibles (pintura, escultura, fotografia, performance, etc.) i, des de llavors, guardant més viva que mai la seva essència, no ha deixat de créixer. Empordoneses 2016 comptarà amb la presència d´un centenar d´artistes de la comarca. A més, en la que és la setena edició, no només estén el seu marc d´acció, sinó que també amplia la seva persistència en el calendari, ja que la primera de les exposicions s´inaugurarà el mes de març a Figueres, i la darrera es clourà el mes de maig a Roses.

"Volem despertar consciències", reivindica l´artista i artífex del projecte, Pilar Farrés. Per això, en aquesta edició, el fil conductor i creatiu serà el tema dels refugiats, atesa la situació d´emergència humanitària que viu Europa des de l´estiu passat, a través de diferents exposicions a Figueres i Roses.

El nom, doncs, que aquest any pren la mostra és fugiRfugi, fent un joc de paraules amb el verb fugir i el concepte de refugi. El fet i concepte de refugiat serà el detonant que cadascun dels artistes participants hauran de fer servir per inspirar-se, i a través de la tècnica amb la qual treballi (pintura, escultura, fotografia, performance, escriptura, etc.), explorar per generar les peces que es presentaran a la mostra.

Aquesta trobada artística, cada cop més significativa, ha apostat des del principi per fer de les emocions i de la reflexió artística un pont d´unió entre els participants i el públic. Ja a l´estiu passat, Farrés va començar un treball important sobre el món de les emocions i de les pèrdues que a escala individual ha plasmat en una exposició: Hug (Abraçada), que s´ha pogut veure i visitar al seu estudi, a Castelló d´Empúries, fins a mitjan febrer: "però volia que aquest concepte anés més enllà" apunta l´artista, la qual assegura que, des de l´estiu passat, "les notícies i imatges de la premsa sobre els refugiats no han deixat de colpir la societat". Els espais principals d´aquesta edició seran la Biblioteca Fages de Climent, el Consell Comarcal, el Cafè dels Tints, La llibreria Low Cost, l´espai d´art l´Aljub, la plaça de Gra, i recentment s´ha incorporat el Museu del Joguet, tots ells a Figueres; així com la Sala d´Exposicions de Ca l´Anita, a Roses. També a Empordoneses 2016, participaran diversos instituts de la ciutat, afavorint així, la implicació dels estudiants en la programació cultural.

Com a resultat, un catàleg

Una altra de les novetats d´enguany és que el resultat de les diferents exposicions es recollirà en un catàleg, assenyala Farrés. Empordoneses neix, en un principi, per constituir una trobada d´artistes empordaneses de gènere femení, així com per explorar les particularitats i les dimensions del món femení. Tot i que el projecte ha anat evolucionant i avui en dia també participen homes, continua celebrant-se en el marc del dia internacional de la dona treballadora, el 8 de març.