El conseller de Cultura, Santi Vila, ha proposat crear aquest any 2016 una oficina de produccions en el marc de la dansa, que ha de ser "l'embrió de la futura companyia nacional de dansa" de Catalunya. Així ho ha anunciat en la seva compareixença al Parlament on ha anat desgranant diferents propostes del seu Departament. Sobre el futur Museu d'Arquitectura, el titular de Cultura també ha considerat "imprescindible" per aquest any encarregar una exposició temporal i temàtica que sigui la primera de les fases que ha de culminar amb l'exposició permanent del museu. En la seva intervenció, Vila ha dit que és important que el doblatge s'especialitzi sobretot únicament al públic familiar i ha defensat, pel públic adult, "avançar per la seva aposta per la subtitulació i per l'exhibició de la versió original a les sales".

Entre altres propostes, Vila ha manifestat que el seu Departament treballarà per consolidar la dansa i que aquest és un objectiu de país. "D'acord amb el sector i amb el Pla Integral de Dansa, treballarem per fer possible la creació en aquest 2016 d'una oficina de produccions, que ha de ser l'embrió de la futura companyia nacional de dansa de Catalunya, amb musculatura suficient per donar certa estabilitat als professionals i produir espectacles d'una mida mitjana per girar pels teatre de tot Catalunya".

El titular de Cultura ha dit que s'ha d'impulsar l'arquitectura com a sector creatiu i ha assenyalat que és "molt important" seguir endavant amb el projecte del Museu d'Arquitectura. Tot i això, ha admès que "no tindria sentit iniciar nous projectes sense haver fiançat la posició dels grans equipaments nacionals i les grans polítiques que s'han aprimat en aquests darrers anys".

En qualsevol cas, ha destacat que "és imprescindible encarregar el 2016 una exposició temporal i temàtica que sigui la primera de les fases que ha de culminar amb l'exposició permanent" del futur Museu d'Arquitectura. Ha apuntat que aquesta estratègia ha d'anar en paral·lel amb la ciutat de Barcelona per veure "quina és la solució des del punt de vista del continent que aplegarà els continguts".

Entre altres propostes, el conseller s'ha compromès a impulsar un gran esdeveniment internacional que incentivi la creació i la recuperació del fons nacional d'art que es dotarà en el bienni amb mig milió d'euros i en aquest primer any amb 300.000. També ha apostat per un pla especial de llibreries emblemàtiques. "Estem convençuts de la necessitat de protegir i reconèixer els prescriptors de la lectura a tot el territori que sovint són els llibreters". En aquest context, ha desgranat que una iniciativa molt singular és "l'impuls dels segells de qualitat vinculats als establiments de llibreries emblemàtiques".

Aposta pel cinema en versió original subtitulat

En relació al sector audiovisual i del cinema, Vila ha dit que és important que el doblatge s'especialitzi sobretot únicament al públic familiar. Ha opinat que pel públic adult "és important avançar per la seva aposta per la subtitulació i per l'exhibició de la versió original a les sales". Ha recalcat que això es pot dur a terme donant suport als exhibidors i premiant als espectadors en versió original que requeriran del suport de la Conselleria per la subtitulació en català.

Debat sobre el marc jurídic del català >Entre els projectes claus de legislatura, ha apostat per la necessitat d'obrir una reflexió sobre el marc jurídic que ha de tenir la llengua catalana en aquest moment fundacional que viu el país, un marc de referència que a l'alçada del 2016 requereix de la seva actualització i posada en crisi i discussió serena i tranquil·la.

El Departament regalarà un llibre a tots els nens de 6 anys