"Picasso va dir: l´artista és un nen que ha sobreviscut. Tots necessitem que la nostra infància sobrevisqui, no només els artistes. No obstant això, aquí podríem tenir la pista per entendre aquest element de joc (o força vital) de la infància que molts adults perden, però que l´artista aconsegueix conservar". De la infància, però també dels dubtes i patiments durant el procés de fer-se gran es parla a 'El espejo. The mirror', el darrer projecte de la Incubadora de Fabricants de Futur que ha permès unir la veu d´un nodrit grup de joves empordanesos, però també d´altres punts d´Europa i Amèrica amb la d´artistes i professionals. Tots ells s´expressen i reflexionen a través de les paraules i la creació plàstica.

Rere 'El espejo', s´hi troba l´artista Amelia Burke i l´escriptor Ariel Halac. Ambdós ja havien dut a terme un anterior projecte d´interès social, 'Afirmo', sobre l´esquizofrènia. "La idea era que els adults veiéssim, amb la nostra experiència, la infantesa, per entendre millor el procés de créixer. Veia que no gestionàvem massa bé el futur i els que ja han viscut la infància i arriben a la fase d´adolescència no poden dependre de nosaltres", comenta Burke tot afegint que "els adults posen les normes sense haver reflexionat abans sobre el procés, és molt difícil ser pare i mare si tots estan preocupats pels diners, deixant la part emocional molt abandonada".

Recolzar-se els uns en els altres

Burke ha deixat, als joves col·laboradors, llibertat absoluta per expressar-se "sense censura". Alguns utilitzen el seu nom real, altres resten sota l´anonimat del pseudònim. "Tots ens recolzem els uns amb els altres, treballem en equip, tots som iguals en valors i coneixements", explica Burke. Els joves parlen una mica de tot, de les seves vivències, de les seves pors, del rebuig i la incomprensió, de la soledat, del maltractament a l´escola, de les contradiccions de la societat. Es mostren molt vulnerables. "Durant divuit anys de vida i sumant, he estat somiant despert. Segueixo endavant però no sé on vaig ni perquè", apunta un dels joves participants.

El Espejo s´ha editat en castellà i anglès i els seus impulsors esperen editar-ne un centenar de còpies en paper, tot i que també es penjarà a la xarxa en versió Issue. La idea inicial és presentar el projecte a diferents espais de l´Escala, Figueres i Girona, així com a Londres, a l´estiu.

Allò que li interessa ara a Burke és obrir un debat. "Els joves viuen molt en el món virtual, la seva connexió amb el món real no és gaire sòlida, passen moltes hores sols. Abandonar el món físic no és una bona idea. La sensació de realitat seva és diferent de la meva", comenta l´artista.