El conjunt de diferents exposicions multidisciplinàries que aplega cada any a més d'un centenar d'artistes de l'Alt Empordà sota el nom d'Empordoneses, celebrarà aquest 2016 la seva setena edició. Com cada any, hi haurà un fil conductor creatiu per a tots els participants, que en aquesta edició, serà els refugiats; atesa la situació d'emergència humanitària que viu Europa des del passat estiu. Es per aquest motiu també, que el nom que aquest any pren la mostra és fugiRfugi, fent un joc de paraules amb el verb fugir i el concepte de refugi.??

El fet i concepte de ´refugiat' serà el detonant que cadascun dels artistes participants hauran de fer servir per inspirar-se, i a través de la tècnica amb la qual treballi (pintura, escultura, fotografia, performance, escriptura etc.), explorar per generar les peces que es presentaran a la mostra. D'aquesta manera, Empordoneses 2016, vol promoure el debat i sacsejar les consciències sobre un fet de candent de l'actualitat.??

Empordoneses 2016 amplia el seu radi d'acció i organitzarà exposicions a Figueres i Roses; i també amplia la seva persistència en el calendari, ja que la primera de les exposicions s'inaugurarà el mes de març a Figueres, i la darrera, es clourà el mes de maig a Roses.

??Els espais principals del cicle seran la Biblioteca Fages de Climent, el Consell Comarcal, el Cafè dels Tints, La llibreria Low Cost, l'espai d'art l'Aljub i la Plaça de Gra, tots ells a Figueres; així com la Sala d'Exposicions de Ca l'Anita, a Roses.? ?

Com és habitual, a Empordoneses 2016, participaran diversos instituts de la ciutat, afavorint així, la implicació dels estudiants en la programació cultural.??

Empordoneses és un projecte que neix el març de l'any 2010 a la ciutat de Figueres. En un principi, es caracteritzà per constituir una trobada d'artistes empordaneses de gènere femení, així com per explorar les particularitats i les dimensions del món femení. És per aquest motiu que, tot i que el projecte ha anat evolucionant i avui en dia també participen homes, continua celebrant-se en el marc del dia internacional de la dona treballadora, el 8 de març. A data d'avui, Empordoneses busca abraçar totes les manifestacions i disciplines artístico-visuals possibles i aposta per ser un punt de trobada entre els artistes i el públic.?