06 de febrer de 2016
06.02.2016
Memòria històrica

'Vencedors i vençuts', mostra del MUME sobre la Catalunya del 39

La directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia, ha inaugurat l'exposició

06.02.2016 | 19:41
'Vencedors i vençuts', mostra del MUME sobre la Catalunya del 39

La directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia, ha inaugurat aquest 6 de febrer l'exposició produïda pel Memorial Democràtic 'Vencedors i vençuts' al Museu Memorial de l'Exili (MUME) a la Jonquera. A l'acte també hi ha participat l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, i el director del MUME, Jordi Font.

'Vencedors i vençuts' té l'objectiu de donar una visió panoràmica global de la Catalunya de 1939 ocupada per les tropes franquistes després de la derrota republicana a la guerra civil. L'acte inaugural s'ha emmarcat en una jornada cultural i commemorativa organitzada conjuntament pel MUME i el Museu d'Història de Girona amb motiu de la commemoració del 80è aniversari de la Guerra Civil.

En la seva intervenció, la directora ha destacat que l'exposició "ens acosta als escenaris de l'exili, la repressió, la carestia alimentària, i la dominació ideològica i religiosa" que entre d'altres elements van configurar l'escenari post guerra civil. Segons Garcia, en aquell moment "la societat catalana, com també l'espanyola, es veia radicalment dividida per la paraula victòria". D'una banda "els exiliats, els reprimits i els perseguits eren els vençuts" de l'altra els simpatitzants amb la causa franquista eren els vencedors i "pels qui no van sortir del país començava un llarg període de repressió política i social i de persecució cultural i lingüística".

En aquest sentit, la directora ha remarcat que enguany que commemorem el vuitantè aniversari de l'inici de la Guerra Civil, la tasca d'institucions com el Museu Memorial de l'Exili i el Memorial Democràtic "per a la recuperació i la difusió de la memòria de la lluita contra la dictadura i en pro de les llibertats democràtiques i nacionals". Segons Garcia, "una bona i informada comprensió del passat és la millor manera d'homenatjar els qui ens han precedit en la lluita per la democràcia, entendre algunes de les coses que passen avui dia i d'afirmar la necessitat de defensar sempre les nostres llibertats".

L'acte inaugural s'ha completat amb una visita cultural i commemorativa que ha portat la comitiva a visitar la Mina Canta de la Vajol, dipòsit del Banc d'Espanya durant la retirada republicana i l'antiga ubicació del camp de concentració d'Argelers.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook