Els llibres són, sens dubte, la porta d´entrada a altres mons i sensibilitats. Habitualment la lectura és un exercici individual però quan aquest es comparteix i, a més, es dramatitza, esdevé quelcom més. Des de principis de curs, s´ha engegat a l´Escala un projecte innovador: unes lectures dramatitzades exclusivament dirigides als joves. Les impulsa Anna Casas, professional de les arts escèniques i promotora d´Anxovix Teatre. Després de viure les primeres setmanes, Casas es mostra molt engrescada amb els resultats i la complicitat generada.

Aquesta aventura, en la qual s´han submergit deu joves d´entre 12 i 16 anys, es fa cada dilluns a la tarda a la biblioteca Víctor Català. En aquest espai cultural, el grup hi ha trobat un racó fantàstic per viure una experiència singular. "Estem envoltats de llibres i informació, és un espai fantàstic per debatre idees i pensaments", explica Casas tot assegurant que durant les sessions s´aconsegueix l´ambient ideal per deixar-se anar. Els joves que hi participen "són molt diferents entre ells, però es mostren amb ganes d´explicar moltes coses". "S´ha generat una complicitat, unes ganes i molta il·lusió; estic molt sorpresa perquè no ho havia fet mai abans", confessa Casas. Per a ella el secret no és cap altre que "donar confiança".

"Volíem despertar les capacitats creatives a l´hora de llegir un text teatral", comenta Casas. El cert és que la gran majoria de joves participants no havien llegit mai una peça de teatre i, per començar, Casas els va posar a les mans un Shakespeare -Molt soroll per res- i, fins i tot, van anar a veure´n una versió a Barcelona. "Els va sorprendre la quantitat de paraules que desconeixien", explica. Així va ser com van obrir un grup de whatsa exclusivament dedicat a parlar del vocabulari.

Eines per expressar-se

"Molts cops, quan han de presentar treballs oralment ho passen malament; aquí els donem eines per llegir en veu alta, per expressar-se, treballem la veu, la gestualitat", explica Casas, que també obliga els joves a expressar-se amb una llengua més rica, "a allunyar-los de dialèctiques vulgars". En aquest segon trimestre, l´aposta està essent més forta: Casas els ha convidat a llegir textos escrits per ells mateixos. "Han sortit monòlegs molt interessants que els permeten parlar d´emocions; veig que tenen ganes d´expressar-se", diu.

Aquest projecte, que l´Ajuntament de l´Escala ha vist amb molt bons ulls i que l´any vinent es podria ampliar a nens més petits, va començar a gestar-se amb l´experiència Llegir el Teatre, que Casas també coordina a la biblioteca escalenca. Arran d´això i de participar en la fira d´entitats locals, se´ls va acudir impulsar una lectura en veu alta de textos amb nens que va agradar molt. Va ser aleshores quan Casas es va decidir a preparar aquestes lectures dramatitzades. Per a Casas aquest projecte és ben nou, tot i que fa quasi trenta anys que es mou dins el camp de les arts escèniques. En el seu currículum, destaquen treballs amb Xavier Albertí i produccions al Liceu. Fa uns anys, ja instal·lada amb la família a l´Escala, es va mantenir vinculada al teatre. Entre les seves iniciatives destaquen classes de teatre a nens i uns casals teatrals d´estiu, duts a terme junt amb altres professionals, que tenen cada any una gran acollida.