Després de tancar la primera volta de votació popular, Els Catarres, Aspencat i Blaumut són els grups que més nominacions acumulen per als Premis Enderrock 2016. Els guardons es lliuraran el 3 de març al Teatre Municipal de Girona i, durant tot el dia, hi haurà entrevistes i actuacions dels premiats a un escenari que es muntarà a la plaça del Vi. En la primera volta de votació, han participat 6.450 persones i, des d'aquest dimecres i fins al 9 de febrer, s'obre la segona i definitiva ronda. Els Premis Enderrock compaginen els guardons populars amb els de la crítica, ja anunciats al gener. El director editorial del grup Enderrock, Lluís Gendrau, ha avançat que els Pets, que celebren els 30 anys de carrera, seran un dels protagonistes de la nit.

Els Premis Enderrock, que arriben a la 18ena edició, compaginen els guardons que entrega la crítica amb els que atorga el públic per votació popular. La primera volta ja s'ha tancat amb 6.450 vots recollits a través del web del grup Enderrock. Després d'aquesta primera volta, els grups que més nominacions acumulen són Els Catarres, en pop-rock, i Ebri Knight,en folk, ambdós amb nou nominacions. Amb set nominacions s'han situat Aspencat, Blaumut, 9Son i Joan Rovira; seguits per les sis nominacions que reuneixen Itaca Band i Obeses.

A partir d'aquest 27 de gener s'obre la segona i definitiva ronda de votacions. Els internautes tenen fins al 9 de febrer per emetre el seu vot i ja només podran votar un dels deu classificats en cada categoria. Els guanyadors de les diferents categories de la votació popular es donaran a conèixer en una festa a l'Antiga Fàbrica Damm el 17 de febrer.

El públic pot escollir quines són les millors edicions dels discos catalans publicats durant el 2015 de pop-rock, cançó d'autor, folk, públic familiar/infantil, jazz i clàssica, a més de les categories de millors artistes, cançons, sales, clips, DVD i portades, entre d'altres.

Pel que fa als premis de la crítica, ja s'han donat a conèixer. Entre d'altres, destaca que el saltenc Adrià Puntí recollirà el premi a millor disc de l'any per 'La clau de girar el taller', Xarim Aresté ho farà pel millor disc de pop-rock en català i Obeses el de millor artista de l'any, entre d'altres.

Segons ha posat de manifest el director editorial de grup Enderrock, Lluís Gendrau, no hi ha coincidència entre els artistes premiats per la crítica i el públic. A més, ha assenyalat que el mestissatge és la música que està marcant tendència actualment en els grups catalans escollits pel públic, mentre que als anys 90 ho va ser el rock o el "nou pop català" a principis de segle.

Música en directe abans de la gala

La gala d'entrega dels Premis Enderrock 2016 se celebrarà per quart any a la ciutat de Girona. Enguany, la cita serà el 3 de març i entre totes les categories -tant de crítica com de votació popular-s'entregaran una trentena de premis. Novament, els presentadors seran el duet format per Carles Xuriguera i Rafael Faixedas.

El director editorial de grup Enderrock, Lluís Gendrau, ha explicat que volen que Girona es converteixi en la capital de la música en català durant tot el dia. Per contagiar de música la ciutat, estendran la catifa vermella des del pont de Pedra fins a l'entrada del Teatre Musical i també hi haurà un escenari de la plaça del Vi on, durant tot el dia, es faran entrevistes als premiats i als artistes que presenten novetats musicals. També hi haurà actuacions en directe. "Serà com una espècie de prèvia a la gala", ha detallat.

Els Pets, estrelles de la nit

Tot i que les actuacions i els artistes que assistiran a la gala estan encara pendents de confirmar, Gendrau ha anunciat que Els Pets seran un dels protagonistes de la nit. El Premi a la trajectòria enguany anirà a parar al la banda de Constantí, que acumula 30 anys dalt dels escenaris i que ha rebut una trentena de premis Enderrock al llarg d'aquestes tres dècades. Durant la gala, a més, també es projectarà un petit documental que s'ha fet al grup i també s'estan acabant de tancar d'altres "sorpreses", segons comenta Gendrau.

Viquitrobada musical

Com a novetat d'enguany, els organitzadors de la gala han preparat una viquitrobada musical el 27 de febrer a Girona, just el cap de setmana previ a l'entrega dels premis. Es tracta de reunir a la ciutat col·laboradors d'aquesta enciclopèdia col·laborativa per tal que facin noves entrades sobre la música en català i també sobre els premiats als Premis Enderrock per tal d'enriquir la informació sobre aquest gènere que existeix a Internet.

Girona vol mantenir la gala

La gala d'entrega dels guardons es celebra a Girona des del 2013 gràcies a un conveni entre el grup Enderrock i l'Ajuntament de Girona. El conveni arriba a la seva fi aquest any però l'alcalde, Albert Ballesta, ha expressat la seva voluntat que l'esdeveniment es mantingui a la ciutat perquè considera que encaixa amb la vocació de fer de Girona una capital cultural.

Per la seva banda, Gendrau ha fet un balanç molt positiu de les tres edicions anteriors i ha reivindicat que és una aposta clara per "descentralitzar" i dur els actes culturals arreu del territori. A més, ha dit que en aquest temps tant els artistes com la indústria s'han acostumat a venir a Girona i que reserven amb temps la data als seus calendaris per ser-hi presents.