'La dolça Caterina' és un llibre que abasta una saga familiar originària de Les Guilleries i que acaba habitant una masia vora el cingle a la Punta dels Cinc Sous, a l´Escala. El volum és obra de l´escriptora gironina Montse Castaño (1967) i l´ha publicat recentment Edicions Cal·lígraf de Figueres.

La malastrugança que regeix la vida de l´Antonia Martí, anomenada al poble La Malastruga, domina les passions i les ambicions que es contraposen amb passió a la vida de les dones de la família, tal com descobreix la Caterina, l´última de les malastrugues, qui a través del retalls de la vida dels seus avantpassats i el retorn als paratges de la seva infantesa, l´Escala, descobreix aspectes inimaginables de la seva pròpia història.

Formes de vida desaparegudes

Els fets, quotidians, permeten descriure els indrets meravellosos pels quals transiten els personatges, detallen formes de vida i aspectes històrics de les poblacions que recorren i evidencien, entre d´altres, la vida als masos, la forma de vida dels pescadors, l´impacte de la guerra civil a les petites poblacions, la transformació dels pobles de costa amb l´arribada del turisme. En aquest sentit, 'La dolça Caterina' plasma una forma de vida que lentament es diluirà al llarg del segle XX. La seva autora, formada en Relacions Públiques i qui ha excercit com a dinamitzadora cultural, treballa a l´emissora de ràdio Fem Girona la Xarxa on, a banda de la seva tasca com a comercial, també desenvolupa treballs de locució i creativitat.