El món de la cultura i en especial el de la literatura ha donat aquest dimarts l'últim adéu a l'agent literària Carme Balcells, qui va morir el passat 20 de setembre, en un emotiu acte d'homenatge al Palau de la Música. Un acte en el qual hi ha intervingut personalitats de la cultura com Mario Vargas Llosa, Eduardo Mendoza, Rodrigo García, fill de Gabriel García Márquez, o Joan Manuel Serrat, entre d'altres. L'escriptora Carme Riera, qui ha donat la benvinguda en nom de la família de Balcells i l'agència literària a l'acte, ha proposat a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que un carrer, una plaça o un jardí de la ciutat portin el nom de Balcells.

La primera en parlar en aquest acte ha estat Carme Riera i ho ha fet en nom de la família i de l'agència literària. "Si Cervantes l'hagués descobert en comptes d'Antonio Moreno, tindríem a Carme Balcells oferint banquets al cavaller i al seu escuder", ha declarat. Riera ha recalcat que sense l'agència Balcells "Barcelona seria una altra Barcelona i ha contribuït a fer més internacional el nom de la ciutat atraient escriptors molt importants i ha ajudat a propagar els llibres".

Un dels discursos més esperats ha estat el de l'escriptor i Premi Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa. Ha dit que és trist i difícil parlar d'una persona estimada per a ell com va ser Balcells, qui ha titllat com "l'encarnació mateixa de la vida". L'escriptor ha destacat que "era una dona extraordinària que va convertir un ofici més aviat obscur i invisible pel gran públic en una poderosa eina cultural, que ella sola va fer més que les institucions culturals per canviar la cultura del seu temps". Vargas Llosa ha destacat que ella ho va fer tot sola i ha bromejat que després del seu ofici el que li agradava més era plorar. "Tot els escriptors del nostre temps, no només els que va representar, tenim un deute impagable amb el que va fer Balcells perquè conquistéssim una certa forma de dignitat al firmar contractes amb els llibres que escrivíem".

"He conegut a la meva vida -ha dit Vargas Llosa- a molta gent bona i molt bones, però mai he conegut una persona més generosa ni més neta en les relacions humanes que Carme Balcells. No va conèixer mai l'enveja ni el rancor, en ella hi havia una curiosa mescla de dona pràctica, realista, molt catalana i a la vegada una idealista, una somiadora, que es va passar la vida sencera fantasejant projectes".

Al final del seu discurs, Vargas Llosa ha llançat un missatge directe a Balcells i ha dit que volia imaginar-se que ella veiés el Palau de la Música ple de persones que la volen homenatjar i li diuen que va tenir molt "mala idea de marxar precisament en aquests moments i dies tan difícils en els que la seva experiència haurien ajudat a veure-ho tot més clar, i li diuen també que l'enorme buit que deixa serà impossible d'omplir. Carme estimada, mare gran, amiga entranyable, descansa en pau", ha dit l'escriptor entre llàgrimes.

Després d'explicar anècdotes vitals amb Balcells, Eduardo Mendoza s'ha mostrat segur que l'agència que va crear continuarà perquè la porten persones amb competència i entusiasme, però ha lamentat que mai es recuperarà a Balcells. "Ella ens va convertir en nens mimats i com només es viu una vegada ser un nen mimat no és una mala manera d'estar al món. Ara comprenc quan l'hem estimat i quan ens estimava".

"M'imagino que on estàs hauràs interrogat i adoptat a tots", ha dit Rodrigo García, fill de Gabriel García Márquez. En aquest context, García ha destacat que va la persona més única que era Balcells i que "mai ningú li ha recordat a ella i que mai ella li va recordar a algú més".

A l'acte en un Palau ple on s'hi ha pogut veure el secretari d'Estat de Cultura en funcions, José María Lassalle, el conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també hi ha intervingut Miquel de Palol, i també han actuat el Quartet Casals i fins i tot Joan Manuel Serrat, qui ha interpretat 'Paraules d'amor'.