La Filmoteca de Catalunya projectarà un doble cicle dedicat a Isabel Coixet. Per una banda, la cineasta ha fet una tria d'11 pel·lícules al cicle 'Dones (bastant) perdudes' que mostra un determinat arquetip femení a la història del cinema i del que ha anomenat "el masoquisme femení". Per l'altra, també es podran veure alguns dels millors títols de la seva filmografia. 'Dones (bastant) perdudes' va des de 'Rebeca' d'Alfred Hitchcock fins a 'La femme d'a coté' de François Truffaut. El cicle arrenca aquest dimarts a les vuit de la tarda a la Sala Chomón de la Filmoteca amb la francesa 'Party Girl' de Marie Amachoukeli-Barsacq i Claire Burger que serà presentada per la mateixa Coixet.

Coixet ha escollit un total d'onze pel·lícules que retraten dones desorientades i que van pel món sense brúixola. Les actrius que encarnen aquestes dones són Gena Rowlands, Hideko Takamne, Joan Fontaine, Romy Schneider, Diane Keaton, Rinko Kikuchi, Barbara Loden, Angélique Litzenburger, Fanny Ardan i Joanne Woodward. "Són dones bastant perdudes i són films que els he escollit perquè m'agraden molt i obres com les Max Ophüls o 'Wanda' són clàssiques de Filmoteca", ha assenyalat Coixet.

Aquestes actrius són les protagonistes de les pel·lícules programades: 'Party Girl' de Marie Amachoukeli-Barsacq i Claire Burger; 'Carta de una desconocida' de Max Ophüls; 'Una dona sota la influència' de John Cassavetes; 'L'efecte dels raigs gamma en les margarides' de Paul Newman; 'Kumiko, the treasure hunter' de David Zellner; 'L'important c'est d'aimer' d'Andrzej Zulawski; 'Rebeca' d'Alfred Hitchcock; 'La femme d'a coté' de François Truffaut; 'Quan una dona puja l'escala' de Mikio Naruse; 'Buscant el Sr Goodbar', de Richard Brooks i 'Wanda'de Barbara Loden.

"L'esperit de sacrifici" de les dones, "de fer tot per l'altra i fer fins i tot massa es veu a les pel·lícules, a la literatura i a la vida i són coses que surten en algunes d'aquestes pel·lícules". Així mateix, ha ressaltat que les dones, a diferència dels homes, es posen en entredit constantment i es busquen i se n'adonen de les contradiccions.

Per la seva part, Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, ha assenyalat que al film 'Nadie quiere la noche' de Coixet la protagonista és "una dona perduda i que es perd a ella mateixa amb una obsessió malaltissa amb aquesta dependència de masoquisme femení". Riambau ha recalcat que aquest esperit hi és en els personatges de les pel·lícules de Coixet, així com en els personatges dels films que ella ha escollit.

Retrospectiva

En la presentació de la programació de la temporada ja es va anunciar que aquesta arrencaria aquest 2016 amb una retrospectiva d'Isabel Coixet. Les pel·lícules de la retrospectiva, que comença aquest dimecres, són 'Marea blanca', 'Aral. El mar perdido', 'Paraules, mapes, secrets i altres coses' d'Elena Trapé, que és un retrat de la cineasta, 'Massa vell per morir jove', 'Coses que no et vaig dir mai', 'A los que aman', 'Mi vida sin mí', 'La vida secreta de las palabras', 'Elegy', 'Mapa dels sons de Tòquio', 'Mi otro yo', 'Ayer no termina nunca' i 'Aprendiendo a conducir'.

La cineasta ha destacat que és la major retrospectiva que se li ha dedicat. "Està bé!", ha reconegut, al temps que ha assenyalat l'important paper de la Filmoteca de Catalunya. Ha apuntat que és un lloc en el qual hi entra i s'hi sent bé.

Coixet ha destacat que actualment està passant moltes hores de muntatge del projecte 'Spain a day' perquè són 22.000 vídeos. "M'he passat els nadals veien vídeos i hi ha coses extraordinàries i impressionants i coses que no ho són tants". Creu que el film estarà llest pel Festival de Sant Sebastià d'aquest 2016