Josep Rahola viu, des de fa molts anys, a Fortià, concretament a Fortianell, l'antiga granja-escola. Viu acompanyat de la seva família en un entorn natural i estimat. Aquest vincle, doncs, amb el poble és un dels motius pels quals aquest dijous a les 19.30 hores al Centre Agrícola es presenti la seva biografia, 'Josep Rahola. Una veu catalanista d´esquerres al Senat'. Escrita per l'historiador Francesc Marco Pau gràcies a una beca de la Fundació Josep Irla, es tracta d´un document molt exhaustiu i altament "agradable de llegir", com va descriure el mateix Rahola el dia de la presentació del volum a Figueres, just ara fa un any.

Francesc Marco repassa en aquest llibre la llarga trajectòria vital i professional de Josep Rahola i el seu compromís amb Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya, partit al qual representà al Senat espanyol durant set anys. Rahola agraí "a la gent de la nova fornada per defensar els nostres drets". "Una de les coses que no va tenir la nostra generació va ser joventut, que és la riquesa dels pobles. Una riquesa que fou anorreada i anul·lada per uns militars que s´aixecaren contra la realitat de Catalunya desfent la nostra alegria", reconegué Rahola en l'acte a Figueres, sentenciant que "els meus ulls guarden tota aquesta història".

A l'acte a Fortià, que servirà per obrir la festa major, es preveu l'assistència de l'autor del llibre, l'alcalde de Fortià, Francesc Bruguès i la patrona de la Fundació Irla, Cristina Alsina.