L'associació Cultural Joan Amades atorgarà, el proper mes de gener, el premi Joan Amades a Nemesí Solà i Franquesa, per la seva lluita en temps difícils i el seu compromís amb les tradicions i costums catalans. Nemesi Solà, de 86 anys, membre de la junta d'Òmnium Cultural a l'Alt Empordà, ha estat flequer de professió, cristià de base, sindicalista, escolta, i activista incansable en defensa dels drets culturals i nacionals catalans durant el franquisme i fins ara, ha participat en multitud d'accions i iniciatives amb l'objectiu de restaurar i recuperar tradicions i costums del nostre país.

En ple franquisme, Solà va participar en el segrest de la imatge de la Mare de Déu de Núria per impedir que fos coronada pel franquisme. Membre de l'Associació de Tradicions i Costums va ser un dels impulsors de la Flama del Canigó, una tradició que escampa la flama des del cim fins al País Valencià travessant els Països Catalans. També fou un dels fundadors del Memorial 1714 per a la recuperació i dignificació d'aquest espai. La seva dedicació i treball desinteressat el fan mereixedor del Premi Joan Amades de Cultura Popular 2015.

Actualment és membre de la junta de la delegació d'Òmnium Cultural de l'Alt Empordà on encara, si la salut li ho permet, col·labora en tots els actes i diades que s'hi organitzen. Nemesi Solà està vinculat a Òmnium Cultural des de la seva fundació quan era un grup de cultura popular anomenat Tradicions i Costums.

L'associació ha valorat aquesta constant, apassionada i incansable trajectòria que des del més pur anonimat ha contribuït a difondre i recuperar aspectes de la cultura popular catalana.

Anualment l'Associació Cultural Joan Amades atorga aquest Premi amb l'objectiu de prestigiar, reconèixer i fer públiques les trajectòries de persones o organitzacions que han destacat en l'estudi, la promoció i la dinamització de la cultura popular i tradicional catalana. El premi és de caràcter honorífic i consisteix en una peça commemorativa feta artesanalment i un document acreditatiu de l'Associació. En les darreres edicions han estat premiats Ramona Violant (2014), el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (2013), Els Comediants (2012) i Joan López Ensenyat (2011).