L´escriptor Albert Sánchez Piñol ha celebrat aquest diumenge que sigui el cineasta Jaume Collet-Serra l´encarregat de portar al cinema l´adaptació de la novel·la ´Victus´. L´autor ha presentat oficialment la segona novel·la de la saga, ´Vae Victus´ des de Capçanes (Priorat), en honor a un dels protagonistes de la història, el guerriller Carrasclet, que va néixer en aquesta població. Sobre l´adaptació de Victus, Sánchez Piñol ha dit que "el que em sembla increïble és que Collet-Serra sigui tan poc conegut com el Carrasclet, quan és el Pau Gasol del cinema". "Qualsevol que hagi vist alguna de les pel·lícules et dirà que per què no totes les pel·lícules són així", ha assegurat l´autor, que ha considerat que el cineasta té una "alçada artística increïble" i un talent digne de ser a Hollywood. A més, l´autor no ha descartat que hi hagi un tercer llibre que segueixi narrant l´autobiografia de l´enginyer Martí Zubiría.

Tots els fets que apareixen als llibres de ´Victus´ porten darrere documentació històrica que els acredita. En aquest sentit, l´autor ha dit que no li fa por que la història perdi matisos. "El verb adaptar existeix per alguna cosa", ha assegurat Sánchez Piñol, que ha afirmat que tot i que no estarà darrere els guions sí que està darrere "l´estructura central dels guions" i per això "no toleraria certes desviacions".

A més, l´escriptor, que va vendre més de 250.000 exemplars de ´Victus´, una obra que ha estat traduïda a 17 llengües, no ha descartat la possibilitat de fer un tercer llibre encara protagonitzat per Zubiría. Segons l´autor, "el personatge dóna per un tercer, un quart i un sisè llibre". "Dóna per molts volums", ha afirmat Sánchez Piñol, que ha considerat que Zubiría pot explicar tot el segle XVIII.

Al ´Vae Victus´ l´enginyer militar, protagonista a la primera part de la novel·la, Martí Zuviría, viatja fins a la guerra americana i a la guerra que Felip V va declarar als francesos. Just aquí és on el protagonisme passa a mans del guerriller antiborbònic Pere Joan Barceló, Carrasclet, nascut a Capçanes. Durant la presentació, Sánchez Piñol ha assegurat que fer la presentació en aquest poble de no més de 500 habitants és un "acte de justícia" a Carrasclet.

L´escriptor ha explicat que coneix la figura de Carrasclet pels documents històrics i que, quan es documentava per escriure ´Victus´, el personatge ja li va cridar l´atenció i el volia incloure a l´obra però era cronològicament posterior al 1714. "M´hauria agradat conèixer-lo", ha dit Sánchez Piñol, que ha considerat que el personatge tenia una "grandària històrica i humana" i que per això "és injust" que no sortís a la novel·la. "Si hagués nascut a Missouri, seria tota una llegenda, i aquí gairebé no és conegut", ha dit fent broma l´autor.

La presentació del llibre s´ha emmarcat en la fira de Capçanes, que enguany se centra en la figura de Carrasclet, amb diverses recreacions històriques de la guerra de successió i danses típiques del segle XVIII.