Des d'aquest cap de setmana, la Biblioteca Carles Rahola de Girona exposa «Miquel Ruiz Avilés: una altra manera de captar el món, 1979-2010»; una mostra fotogràfica del fotoperiodista Miquel Ruiz, organitzada per la Diputació de Girona, que fa més d'un any que itinera per les comarques gironines.

La mostra es va idear fa més d'un any arran de la donació de més de cent mil fotografies que aquest conegut fotògraf va fer a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona. Amb motiu de la cessió, es va organitzar aquesta exposició amb l'objectiu de donar a conèixer el fons Ruiz, tot seguint el patró temàtic de la trajectòria professional i vital del fotoperiodista.

En aquesta ocasió, coincidint amb el fet que la mostra arriba a la Biblioteca Carles Rahola de Girona i que enguany es commemora el 20è aniversari del genocidi de Srebrenica, s'ha modificat el plantejament expositiu amb la voluntat d'incidir en la part més representativa del fons: les imatges referents a la guerra de Bòsnia (1991-2001), un conflicte que Miquel Ruiz va viure molt de prop i del qual va deixar una constància gràfica molt extensa.

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i la directora de la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola, Lourdes Reyes, han estat els encarregats de donar el tret de sortida a l'exposició en un acte al qual també ha intervingut el conseller delegat d'El Punt Avui, Joan Vall-Clara, i el periodista Narcís Genís. El fotoperiodista, malauradament, no ha pogut assistir a l'acte de presentació per motius de salut.

L'exposició

L'exposició està plenament integrada dins la biblioteca i ocupa els espais centrals de les tres plantes de què es compon. S'ha intentat seguir marcant l'estructura inicial de la mostra, dividida en quatre àmbits (premsa territorial, premsa internacional, Bòsnia i treballs recents), però prepondera el dedicat a Bòsnia.

La fotografia escollida com a imatge de la mostra, la biblioteca de Sarajevo, derruïda amb bombes incendiàries a finals d'agost de 1992, és la base fonamental a través de la qual s'ha anat construint el fil discursiu de l'exposició: aquesta imatge, símbol d'una societat assetjada, contrasta amb la de la monumental biblioteca Carles Rahola, recentment inaugurada, símbol d'una societat lliure i oberta, de manera que s'incideix en la necessitat de fomentar els valors d'igualtat, de respecte i de solidaritat entre pobles i cultures, i es condemna la violència i la repressió.

El Fons Miquel Ruiz

L'any 2010 Miquel Ruiz, conegut fotògraf de premsa de les comarques gironines, va donar més de cent mil fotografies a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, que es van sumar als més de trenta fons i col·leccions que custodia i preserva aquesta institució.

Després de quatre anys catalogant i digitalitzant les imatges que formen el Fons Miquel Ruiz, format per negatius, diapositives i positius en paper, la Diputació de Girona va organitzar, a través d'INSPAI, aquesta exposició amb l'objectiu de donar a conèixer el fons i de presentar una nova eina que serveixi per explicar, per mitjà de les imatges, el context social, cultural i polític en què ha estat treballant el fotoperiodista.

Les fotografies que es mostren responen a una acurada selecció entre les imatges que integren el fons, i segueixen un patró temàtic mitjançant el qual també es fa un recorregut per la trajectòria professional i vital de Miquel Ruiz.