Salvador Dalí admirava profundament a Francesc Pujols. Deia d´ell que "era, és i serà l´emperador Trajà de la filosofia". Segurament, aquesta admiració va ser el que el va portar el 1960 a pintar l´oli 'Cel Hiparxiològic' i a escriure 'Pujols per Dalí', el 1974, on es remetia a les converses que havien mantingut. El gran homenatge fou, però, el 'Monument a Francesc Pujols' que va erigir, ara fa just quaranta anys, concretament el 28 de setembre de 1975, davant del seu Teatre-Museu.

Per commemorar aquestes quatre dècades d´història, els Amics dels Museus Dalí han organitzat, per aquest dimecres 4 de novembre a les 19.30 hores, una taula rodona amb diferents personalitats que revisaran la relació del filòsof català amb Dalí i la seva obra. Hi participaran el periodista i especialista en Dalí, Josep Playà; la doctora en Humanitats, Mariona Seguranyes i l´escriptor Sebastià Roig i l´il·lustrador Toni Benages, coautors de la novel·la gràfica, 'Les extraordinàries aventures de Francesc Pujols', pionera dins la literatura catalana ja que posa a personatges històrics catalans vivint aventures fantàstiques, amb pinzellades de terror i amb un punt d´erotisme.

"Els anglesos i americans ho fan amb tota tranquil·litat, creant-los vides paral·leles i fantàstiques", diu Benages recordant quan van convertir a Abraham Lincoln en caçador de vampirs. La col·laboració de Roig i Benages va tenir dos precedents abans d´aquest llibre: dues històries gràfiques -Quan cau, cau i Les irreals omeges- que es van publicar al fanzine La Cripta i que ara s´han recuperat en aquest volum. El completen, però, tres noves aventures on Pujols apareix acompanyat d´altres personatges reals com Ramon Pichot, Gaudí, el doctor Darder, J.V. Foix o Fages de Climent: L´esperit de l´art modern ambientat a la Barcelona del 1912; El gabinet del doctor Darder, a la Banyoles del 1914, i Escombres entre ombres, al Llers de 1920.

Els dibuixos de Benages, en blanc i negre, destaquen per un estil entre retro i actual, per un traç net i molt definit. Ho ha fet de forma artesana: amb llapis, retolador-pinzell i posterior composició amb ordinador.

Les històries proposades per Sebastià Roig posen a Francesc Pujols -personatge que va evolucionant- en situacions sorprenents i, molts cops, el converteixen en heroi. És el cas de quan s´enfronta a un grup d´aloges -sirenes- al llac de Banyoles o quan testimonia una reunió de sufragistes al Castell de Llers -abans de ser dinamitat- i surt volant amb dues bruixes llersenques.