Foc, flames i escalfor. D'aquesta manera ha arrencat la 24a edició del Festival Temporada Alta de la mà de la companyia francesa Carabosse que ha posat un punt de màgia i poesia als monuments arquitectònics i patrimonials més destacats de Girona amb el seu espectacle 'Cerimònia del foc'. Un itinerari lliure creat amb 3.400 espelmes de diverses mides i formats, una vintena de màquines, artefactes, autòmats funambolistes o nenúfars encesos que han fet gaudir a petits i grans. La Catedral, la plaça de Sant Feliu, els Jardins dels Alemanys o el riu Onyar han estat alguns dels punts que els espectadors han pogut veure des d'una perspectiva única, amb les ombres i la calidesa de les flames.

Tot i la pluja que ha caigut aquest divendres a la capital gironina, la companyia francesa Carabosse no ha fet marxa endarrere i ha preparat un espectacle únic. Un recorregut ple de foc per la part històrica de la ciutat de Girona. Una passejada poètica per la zona antiga de la mà del joc hipnòtic de les flames.

Tothom ha pogut escollir el seu propi itinerari, era totalment lliure i gratuït. Així cadascú ha pogut extreure la seva pròpia història. D'aquesta manera, el Temporada Alta s'ha volgut reobrir a la ciutat, apropant-se al carrer i acostant les arts escèniques a aquell públic que, sigui per la raó que sigui, no trepitja els teatres. Al mateix temps, tal i com ha explicat el director del festival, Salvador Sunyer, es volia posar en valor el patrimoni que hi ha a la ciutat. "El que volíem és era una festa al carrer, intentar acostar el món de l'espectacle a la gent. En definitiva es tracta d'una de les proves que anem fent any rere any", ha comentat.

A més de muntatges impressionants que jugaven amb l'olor, la claror i les ombres; l'espectacle també ha comptat amb quatre músics que han interpretat composicions creades expressament per a l'ocasió - algunes més jazzístiques i d'altres més experimentals- que han ajudat a incrementar la poètica d'aquest esdeveniment. Des del carrer dels Calderers, la Catedral de Girona, el carrer del bisbe Josep Cartañà, Pere de Rocabertí o la plaça Sant Feliu; tot s'ha il·luminat per una nit màgica que ha deixat amb la boca oberta a petits i grans.

Milers de persones han ocupat els carrers del Barri Vell de la ciutat - fins i tot s'han produït certes aglomeracions a la pujada de Sant Fèlix o prop de la Catedral- per poder-se fotografiar amb alguna de les màquines articulades com el pop 'Edmonde' de 15 metres de diàmetre que s'ha instal·lat a la plaça de Sant Feliu o les boles de foc immenses que s'han col·locat a les escales de la Catedral gironina.

Uns elements que tornaran a cremar demà, dissabte, seguint el mateix horari: de dos quarts de nou del vespre fins a dos quarts de dotze de la nit. Aquest divendres la companyia ha començat a encendre tots els muntatges a dos quarts de nou del vespre i alguns, com el que s'ha situat al riu Onyar, ha costat engegar-los a causa de la pluja i l'alta humitat que hi havia a la zona. D'altres cop el que s'ha instal·lat a la plaça Sant Fèlix no ha estat preparat fins passats vint minuts de l'hora d'inici de l'espectacle. Per poder encendre els diferents muntatges, la companyia francesa ha comptat amb l'ajuda d'Els Diables de l'Onyar. En total, unes 30 persones s'han encarregat i demà tornaran a encarregar-se que el foc arribi fins a cada punta del Barri Vell.

Un univers diferent, càlid i màgic

"La pretensió d'aquest número era donar una visió molt diferent a l'habitual que hi ha sobre el Barri Vell. Normalment totes les imatges que surten del Barri Vell de Girona són de dia i amb llum; nosaltres hem volgut ensenyar un Barri Vell des de baix a dalt amb els colors o les textures que podia tenir ara fa 100 anys", ha comentat Sunyer.

Un objectiu que han assolit totalment ja que la multitud que ha omplert la part històrica de la ciutat s'ha mostrat molt sorpresa i entusiasmada amb el projecte teatral. Un muntatge que ha creat la companyia francesa Carabosse que des de fa més de 15 anys treballa transformant espais públics d'arreu del món mitjançant l'estètica del foc. L'any 2013 van omplir Marsella amb 250.000 persones quan la ciutat va acollir la capitalitat de la cultura europea. Recentment també han visitat Portugal, Vietnam, Canadà i Brasil. A més de l'espectacle inaugural d'aquesta nit, el grup ja està preparant nous muntatges per a Nova Zelanda i Filadèlfia.

Des de testos plens d'espelmes que marcaven el recorregut, xemeneies que jugaven amb el foc, il·luminacions artístiques de la mà d'autòmats, tubs incandescents o flames suspeses han estat només alguns dels muntatges que s'han utilitzat aquesta nit per donar la benvinguda al Festival Temporada Alta. A més de les flames, el foc ha desprès un fum i una olor molt característiques que han ajudat a transportar els espectadors a un altre univers diferent, càlid i original.

En definitiva, una forma especial d'engegar la 24a edició d'un certamen que durant dos mesos i escaig omplirà de teatre les comarques gironines i altres indrets de la Catalunya Nord. En total, s'han programat 110 espectacles amb 66 propostes catalanes i es portaran els millors muntatges internacionals de 22 països diferents. A més, el festival arribarà a deu poblacions diferents, quatre més que l'any passat i a 30 escenaris, set més que en la passada edició. "Volem que el Temporada Alta serveixi per engegar nous projectes catalans o internacionals, que surtin d'aquí", ha conclòs el director.