La 33a Setmana del Llibre en Català arrencarà divendres amb bones perspectives i un objectiu: incrementar entre un 10% i un 15% el nombre de visitants i de vendes de la darrera edició, per la qual van passar 28.000 persones i que va facturar 270.000 euros. La vigília de la seva inauguració, l'Associació d'Editors en Llengua Catalana (AELLC) ha divulgat les dades relatives al mercat editorial català de l'Estudio del Comercio Interior del Libro en España (2014). Dades que apunten a un creixement del mercat del llibre en català (2,9%), degut a les vendes de llibre de text. La literatura i la no ficció, en canvi, cauen de nou, però el gremi posa en valor l'existència d'un "ecosistema" editorial català.

El president de l'AELLC, Albert Pèlach, ha destacat aquest dijous que el mercat del llibre en català (d'uns 200 milions euros de volum de negoci) no està encara "normalitzat", en el sentit que el pes del llibre de text és massa gran. Actualment representa al 45% del sector, i és la seva crescuda del darrer any -deguda a la reforma educativa i la necessitat d'actualitzar materials- el que ha salvat els mobles del sector (va créixer un 2,9% en global) el 2014.

En canvi les vendes en literatura continuen a la baixa (1,3% menys que el 2013), malgrat la bona salut del llibre juvenil i infantil. En pitjor situació es troben els títols de no ficció (divulgació científica, assaig, autoajuda, etc.), que l'any passat van caure fins a un 10%. "Aquestes xifres no ens sobten especialment, perquè sabem que hi ha carències en l'oferta editorial en català en el capítol de la no ficció", ha matisat Pèlach al respecte.

Amb tot, el representant dels editors en llengua catalana ha fet una valoració positiva de la situació d'un sector "de poques empreses però dinàmic i amb un ecosistema prou adequat de llibreries, biblioteques i institucions". Falta, al seu entendre, "consolidar el desenvolupament i més grandària", i per assolir-ho cal que aquest mercat sigui "regat" amb pressupostos més generosos per part de les institucions públiques.

La venda de llibres a Catalunya representa el 20,7% del total de l'Estat, 454,5 milions d'euros, una xifra pràcticament idèntica a la de l'any anterior. Si no es té en compte el llibre de text, la participació del català en aquest mercat és del 33%, un punt més que l'any anterior. D'altra banda, es continuen publicant més de 10.000 títols nous l'any, i la tirada mitjana torna a baixar (-4%) i se situa en 1.776 exemplars.

Arrenca 'La Setmana'

La 33a edició de la Setmana del Llibre en Català és a punt de començar. Ho farà demà divendres a la tarda, amb 41 expositors, 280 activitats i la participació de 650 professionals del món literari (autors, llibreters, editors) en les diverses conferències, lectures i xerrades organitzades, que es desenvoluparan fins el proper diumenge 13 de setembre.

La directora d'aquesta fira editorial, Montse Ayats, considera que 'La Setmana' es troba en un moment dolç de la seva trajectòria. En aquest sentit, es posa per objectiu d'aquesta edició créixer en visitants i en vendes de llibres a raó d'un 10%-15% per cent. Això equivaldria a passar dels 28.000 visitants de l'any passat a més de 30.000 i d'una facturació de 240.000 euros a un total de 270.000, ha puntualitzat Ayats.

Com sempre, La Setmana del Llibre en Català és una mostra que permet donar visibilitat a la tasca de les editorials que editen en català, de les llibreries actives i de les revistes i premsa comarcal. També compta amb la col·laboració de les biblioteques públiques i de diverses entitats culturals que dinamitzen, faciliten i apropen la cultura a tothom. La Setmana també posa l'accent en facilitar l'accés als fons editorials, alhora que és un espai per presentar les darreres novetats i oferir eines de foment i recomanació lectora.

Cap a una fira homologable internacionalment

El creixement de 'La Setmana' no només vol ser quantitatiu. Quan se li pregunta pels reptes futurs, Montse Ayats respon que per convertir aquesta cita en una fira "amb totes les de la llei", homologable a cites internacionals similars, manca un espai de trobades professionals, un altre per a la venda i compra de drets, formació del sector i també la presència d'un país convidat. Sobre aquest darrer punt, Ayats avança que properament anunciaran quin serà el país convidat de l'any vinent, i que estrenarà aquesta categoria.

"Tot això ajudaria a acabar de conformar una fira o un saló en el sentit formal del terme, i la voluntat és avançar cap aquí", ha manifestat la responsable de la Setmana del Llibre en Català.