'El que no et mata et fa més fort' (Columna) de David Lagercrantz, l'últim llibre de la famosa saga Millennium iniciada per Stieg Larsson, arriba aquest dijous a les llibreries de mig món amb 2'7 milions d'exemplars. Per celebrar-ho aquesta nit una desena de lectors catalans han pogut llegir en primícia en una marató nocturna i parlar via Skype amb el seu autor. Lagercrantz ha destacat en la videoconferència que fer el llibre ha estat "una aventura i un repte". L'acte ha tingut lloc a Barcelona a la Casa del Llibre de Rambla Catalunya de Barcelona. A Madrid s'ha celebrat un acte similar amb una desena de lectors.

Gloria Gasch, directora editorial de Columna, ha explicat que "la idea era que, davant una trilogia com aquesta que fa vuit anys va deixar a molts lectors orfes, fer un concurs i reunir uns lectors durant tota la nit llegint el llibre en primícia".

Sobre el nou llibre, Gasch ha afirmat que "els personatges estan allà i torna la Lisbeth que és la gran protagonista del llibre i agradarà a tothom". Gasch també ha assegurat que no tenia cap sentit que no el publiquessin en català. "Amb els tres llibres anteriors es van vendre més de 300.000 exemplars", ha recordat.

Abans que arranqués la marató de lectura nocturna organitzada per Destino/Columna i la Casa del Llibre, els presents a l'acte han pogut escoltar a l'autor del llibre. Lagercrantz ha dit en la videoconferència que fer el llibre ha estat "una aventura i un repte", al temps que un "desafiament", del qual n'estava "molt terroritzat". "Cada part del llibre ha estat un nou desafiament i això m'ha ajudat en aconseguir la màxima qualitat", ha afegit.

Un dels lectors és Xavier Pol Borràs, de Vilanova i la Geltrú, qui va veure que hi havia un sorteig per Facebook i com a lector de la trilogia hi va voler participar. Amb la saga Millennum, va "descobrir què és la novel·la negra escandinava que no coneixia". Ha dit que era un "gran dilema" saber com afrontaria la saga el nou autor. "Pot ser que ens enganxi molt o costi una mica", ha reconegut.

Merche Arroyes, de Sant Boi, ja havia oblidat que participava al concurs fins que li van escriure que li havia tocat. A més del llibre, els participants han rebut regals sobre el llibre com una tassa o cafè. Arroyes ha destacat sobretot de la saga que la Lisbeth Salander és un "personatge molt potent". Espera veure què ha fet el nou autor amb els personatges i veure cap on va i si hi pot haver una saga.

"Mantenir els personatges vius"

Quan va saber que un nou autor escriuria sobre Millennium, Merche Arroyes ha assenyalat que al principi li va donar pena, però ha considerat que és una bona idea mantenir "els personatges vius" sempre que es respecti la seva identitat.