50 anys després que Dalí proclamés l'antiga estació de tren de Perpinyà com "el Centre del Món" al final del seu viatge triomfal entre Cadaqués, Ceret i la capital nord-catalana, aquest dijous, la plaça Salvador Dalí, just al davant de l'antiga estació, ha estat l'escenari d'un acte festiu en record de la mítica sentència. La celebració, organitzada pels Amics dels Museus Dalí i que ha comptat la presència dels alcaldes de Perpinyà i Figueres, Jean-Marc Pujol i Marta Felip, ha reproduït l'arribada de Dalí i Gala a l'estació i la seva sortida en carrossa. També s'ha llegit el famós discurs que Dalí va fer en arribar i s'ha descobert un monòlit en record de l'efemèride.

El d'aquest dijous a Perpinyà forma part del seguit d'actes organitzats pels Amics dels Museus Dalí per commemorar el ja mític viatge que Gala i Salvador Dalí van fer l'any 1965 entre Cadaqués i Perpinyà passant per Ceret. Un viatge que va finalitzar a l'estació de tren de la capital nord-catalana amb la famosa sentència que l'estació era "el Centre del Món".

La representació institucional estava encapçalada pels alcaldes de Perpinyà i Figueres, Jean-Marc Pujol i Marta Felip, i el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert.

L'acte ha volgut reproduir, amb dos figurants molt reeixits de Gala i Salvador Dalí, l'arribada de tots dos a l'estació. Així, després de recórrer l'andana de l'estació, han estat rebuts per les autoritats per, a continuació, descobrir el monòlit a la mateixa plaça de l'estació. El monòlit, fet de planxa, és obra de Jordi Palmada i compta amb una inscripció del periodista Josep Playà que diu:"va ser un happening surrealista des del bressol del cubisme, desenvolupat per Picasso i Braque, fins a l'estació de Perpinyà, que aquell mateix any Dalí havia batejat com el centre del món". Abans de la descoberta del monòlit s'ha pogut escoltar el discurs que Dalí va fer a la mateixa estació proclamant-la com "el Centre del Món".

A partir d'aquí, Gala i Salvador Dalí han pujat a una carrossa com la que fa 50 anys els va anar a buscar a l'estació de Perpinyà. Acompanyats dels gegants de Gala i Dalí, cedits pels Amics dels Museus Dalí, la comitiva ha desfilat pel centre de Perpinyà.

A banda dels actes organitzats avui, els viatgers que s'acostin a l'estació de tren de Perpinyà podran visitar el vagó amb el que Gala i Salvador Dalí van arribar a Perpinyà i una exposició sobre els 40 anys de la construcció del Teatre-Museu Dalí, estrenada l'any passat a Figueres i que ja s'ha pogut veure a la Casa de la Generalitat a Perpinyà.