El pati de la Diputació de Girona s'ha convertit aquest matí en l'escenari que ha aplegat per primer cop tots els grups de teatre amateur que intervenen en la 15a edició del FITAG. Els representants de les companyies han estat rebuts pel president, Pere Vila; el vicepresident Albert Piñeira; la segona tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Girona, Marta Madrenas, i el director del FITAG, Martí Peraferrer amb l'objectiu d'agrair-los que hagin près part en el Festival.

A la recepció hi ha hagut representants dels grups que han participat al FITAG d'Andorra, Astúries, Cantàbria, Catalunya, Castella-La Manxa, Comunitat Valenciana, Cuba, Illes Balears, Mèxic, Navarra, Israel, Romania, Xile. I s'han afegit a l'acte, els directors de Festivals de Teatre organitzadors de circuits de teatre internacional i personalitats del món pedagògic teatral internacional.

El president, Pere Vila, ha donat la benvinguda a tots els representants de les companyies i ha remarcat la història d'èxit d'aquestes 15 edicions de Festival. En aquests moments de crisi -ha dit- cal que les administracions implementin actius econòmics en la cultura. Les activitats culturals no són sobreres i tenen una llarga història a comarques gironines.

Ha fet èmfasi en la participació tan de la Diputació, amb la implicació del diputat de cultura, Albert Piñeira, com de l' Ajuntament de Girona i també dels 8 ajuntaments més que acullen aquest any el FITAG municipis. I els ha repartit un obsequi per a què no oblideu -ha dit- aquesta terra d'acollida que us estima i que espero que la recordeu!

A l'acte han assistit els representants de les 26 companyies que durant aquests dies actuen en el marc del Festival.

Comarques: H6 Teatre (Arbúcies); Alba nova (Bescanó); El Mirall (Blanes); Toc de Teatre (Celrà); Tequatre (Figueres); La cuca de llum (Girona); Quantus teatre (Lloret de Mar); Crisàlide i Pic pic (Olot); Cia del Centre Cultural i Recreatiu (Pineda); IncreiXendo (Sant Gregori); Elenc Santperenc (Sant Pere Pescador); i Q15 (Barcelona).

Estat espanyol: Teatro Kumen (Langreo, Astúries); Eos Theatron (Cabezón de la Sal, Cantàbria); Demikó (Carranque, Castilla-La Manxa); Bom a Teatro d'Elx (Comunitat Valenciana); EmbruixArt (Andratx, Illes Balears); Complexus (Navarra).

Internacional: An-danda-ra (Andorra); El puente (La Habana, Cuba); Teatro de la Costa (Netanya, Israel); Centro Cultural Jalil Gibran (Puebla, Mèxic); Spektákl Theatre (Praga, República Txeca); Osonó Theatre (Sfintu Gheorghe, Romania); Teatropello (Talca, Xile).

La jornada de FITAG de demà divendres prossegueix la programació amb representacions de Romania, Cuba, Astúries, Xile, Castella-La Manxa, Sant Gregori i Blanes

La jornada de FITAG de demà divendres, 28 d'agost, del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG), començarà al matí d'11 a 13h, a l'Auditori Viader-Casa de Cultura amb la tercera edició del Petit FITAG, que oferirà al públic infantil propostes teatrals d'actors de teatre amateur. També a Casa de Cultura hi haurà el Galliner, de 19.30h a 21h, FITAG Cinema, amb la representació dels dos primers capítols de la websèrie Hipsterland creada per Marc Sarrats i Ivan Panisello i dirigida per Damià Serra (després de la funció de les 22h) i FITAG Cabaret, a partir de les 0 h.

Petit FITAG

El Petit FITAG és un espai pensat per acostar el teatre amateur al públic més menut en franges d'edat de 3 a 10 anys, i està programat per omplir els matins que dura el Festival. Enguany és la tercera edició del Petit FITAG, que mostra el teatre des d'una visió multicultural en què la llengua no suposi un obstacle i l'expressió artística arribi també als nens per altres vies.

La programació inclou espectacles breus i molt diversos, com ara clown, teatre de text, narració de contes, música i animació, titelles, dansa i màgia, amb pauses entre les diferents actuacions per facilitar l'entrada i sortida de les famílies.

Les funcions del Petit FITAG

Cuentos y leyendas chilenas de la companyia xilena Teatroatropello amb històries ancestrals xilenes on es barreja la mitologia amb llegendes populars: bruixots convertits en ocells, basiliscs, flors màgiques i contes clàssics de la literatura xilena. ??El millor pretendent del món amb Judit Vallès i M Helena Tolosa de Santa Coloma de Farners que representaran contes clàssics.

El Tarlà de Girona amb Maria Cusí que explicarà una història d'amor amagada.

Danzas prehispánicas de la companyia mexicana Kalil Gibran que mostrarà danses ancestrals de Mèxic??MARIETA viene de Cuba amb un conte sobre El Mar??TURQUIA Gamze Tosun amb propostes musicals i escèniques que venen de l'Orient.

Espectacles FITAG. A la franja de tarda, a les 18h, a la sala La Planeta, la companyia romanesa de Sfintu Gheorghe Osonó Theatre, representarà As water reflects the face.

A les 18.30h al centre cívic Barri Vell-Mercadal, la companyia cubana El Puente presentarà novament Estudio 44. El grup Teatro Kumen d'Astúries portarà al teatre Municipal l'obra Casanovas, memorias de un libertino a les 19.30h.

La companyia Increixendo de Sant Gregori, representarà Infidelitl al Pati de la Magnòlies a les 21h. La companyia El Mirall de Blanes portarà Mai més per sempre, al mateix escenari a les 23.30h.

A les 22h, al Pati de la Casa de Cultura, la companyia de Castella-La Manxa, Demikó, presentarà Miedo me da.

Finalment en el marc FITAG de nits es podrá veure a les 0.00h Las moscas sobre río dels xilens Teatropello.?

FITAG Municipis. A Lloret de Mar la companyia navarresa Complexus presentarà l'obra Lo-curas y monjas al teatre de Lloret. A Vidreres la companyia andorrana An-danda-ra representarà, al teatre casino La Unió, Bruixes. I Sant Pere Pescador Bom a Teatro d'Elx presentarà Tu vida es un carnaval.

Podeu consultar tota la programació a www.fitag.cat/2015