Aquest dimarts al vespre, la companyia Quantus Teatre de Lloret de Mar ha donat el tret de sortida a la quinzena edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) al Teatre Municipal, amb l'espectacle 'Lisístrata'.

La inauguració ha estat a càrrec del president de la Diputació de Girona, Pere Vila; l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el director del festival, Martí Peraferrer. A l'acte també hi han assistit alcaldes i regidors de les poblacions que formen part del FITAG als Municipis: Figueres, la Jonquera, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres.

Martí Peraferrer, com a director del FITAG, ha volgut agrair la complicitat que tenen amb el Festival els grups de teatre amateur de les comarques gironines i el recolzament que la proposta té de la Diputació de i de l'Ajuntament de Girona. Peraferrer ha explicat que el Festival «és una qüestió d'il·lusió, esperit, força» i ha remarcat la generositat que els actors de teatre amateur de voler compartir aquests dies de teatre amb nosaltres. S'ha dirigit al públic provinent de l'Estat espanyol, Cuba i Argentina en castellà: «Gràcies per ser aquí i gràcies per fer més gran aquesta família de FITAG», els ha dit. El director de FITAG ha explicat que personalitats del teatre amateur i directors de companyies no professionals treballaran en l'elaboració d'una declaració de principis sobre el teatre amateur que regalaran a la ciutat en forma de document el darrer dia del Festival.

Pere Vila ha definit el FITAG com un festival que porta a Girona el millor teatre amateur d'arreu sense oblidar el desig de potenciar els grups amateurs gironins. Aquesta aposta ha rebut el suport del públic, per la qual cosa es pot dir que el festival no només està plenament consolidat sinó que alhora vol expandir-se a més pobles i ciutats de les comarques gironines.

El president de la Diputació ha incidit en el «fet que la Diputació aposta fermament pel Festival perquè reflecteix la nostra diversitat, l'emprenedoria cultural que reneix constantment a casa nostra amb una voluntat ferma d'excel·lència, un motor de creativitat constant».

La Diputació de Girona va fer una aposta ferma pel FITAG i va tenir al seu costat l'Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya com a aliats imprescindibles, juntament a l'Obra Social de la Caixa i tantes altres empreses i institucions, ha remarcat. N'esperem molt d'aquesta quinzena edició del FITAG, de tots els espectacles que ens presentaran les companyies gironines, les coproduccions que s'han fet amb companyies d'Israel i Mèxic, i el teatre que ens arribarà de països diversos com Txèquia, Cuba o Romania. Pere Vila ha fet part del seu discurs en francès dirigint-se al públic i actors de les companyies de parla francesa que participen en el Festival.

Carles Puigdemont ha afirmat que «és un honor per Girona, hostatjar un esdeveniment consolidat en l'escena internacional del teatre amateur, com FITAG». Festival que posa en contacte gent d'arreu per compartir coneixements i experiències diverses. En pocs llocs hi ha la concentració de cultura i teatre d'una manera tan transversal i internacional com la que hi ha a Girona durant aquests dies, i ha convidat la gent a «entusiasmar-se amb la cultura». L'alcalde de Girona ha fet una petita traducció en anglès, francès i romanès del seu discurs, per al públic provinent de diferents parts del món.

Com s'ha dit, aquest any, juntament amb Girona, són vuit els municipis que col·laboren en la xarxa FITAG als Municipis i en els quals, per tant, es representaran obres: Figueres (La Catequista), la Jonquera (porxos de Can Laporta), Lloret de Mar (Teatre de Lloret), Maçanet de la Selva (La Societat), Palamós (teatre auditori La Gorga), Sant Gregori (La Pineda), Sant Pere Pescador (plaça de l'Església) i Vidreres (Teatre Casino La Unió).