Els Julay´s està compost per en Bertu (guitarra i veus), en Dídac (bateria i cors), en Manel (percussió), en "Puji" (baix i cors), en Sidrac (guitarrita i cantant) i en Santi (trompeta i cors). Aquest cap de setmana (dissabte vint-i-dos) els podrem veure a l´escenari de la festa major de Sant Climent.

Els Julay´s és un sextet que fan, tals com ells anomenen, mestissatge festiu, no s´etiqueten en un estil concret. Piquen d´aquí i piquen d´allà, fent tastets de diferents estils i essències per oferir al públic una gran posada en escena desenfadada i atrevida. Quedem amb ells a Cabanes, al local on assagen.

Una pregunta important abans de res. D´on ve aquest nom de Julay´s?

SIDRAC: Ser un Julay és quan et mires al mirall del lavabo i comences a fer tonteries. És algú que no està cohibit i fa el que li dóna la gana i ho gaudeix.

Sou un grup força recent, amb pocs dies de vida podríem dir d´alguna manera. Com i quan s´ha format els Julay´s?

SI: Julay´s va néixer fa un any i mig, quan només érem jo i en Dídac assajant a l´Erato. Després, es van afegir en Puji i en Bertu. Quan ja vam veure que anàvem a fer temes propis i una cosa seria, vam cridar a en Santi i ara fa poc hem incorporat a en Manel.

Com definiríeu el vostre estil musical?

DÍDAC: Nosaltres fem mestissatge festiu, ho volem remenar tot. Diguem festiu perquè volem que els nostres concerts siguin una festa.

SI: Tot està encarat a què la gent gaudeixi al màxim, no ens encasellem en un estil en concret.

Vosaltres teniu cançons pròpies, però també feu moltes versions, oi?

DÍ: Sí, la idea era fer un grup de temes propis, l´únic que ens va venir l´Enric Vila, el nostre representant, i ens va dir que si fèiem versions podríem donar-li joc a la cosa per començar i quan ja la gent ens coneixes, fer la nostra a poc a poc, que és el que estem fent per evolucionar.

On podríem trobar els vostres referents musicals?

SI: Bé, nosaltres no ens fixem concretament en algun grup, ens fixem sobretot en estils musicals per intentar barrejar i aconseguir bones mescles i jocs musicals per així aconseguir algo nou i diferent dins d´un àmbit festiu.

DÍ: El que s´intenta és fer les nostres cançons d´aquesta manera. Ens pot agradar l´estil de Red Hot Chili Peppers, podem agafar el funky d´O´funk´illo, podem agafar salsa d´un altre grup i barrejar-ho tot. No volem fer sempre salsa, o sempre funky... Volem llibertat per passar-nos-ho bé nosaltres i el públic

El passat setze de juliol us vau presentar en societat a la plaça de les Patates de Figueres i aquest cap de setmana (dia vint-i-dos) actueu a Sant Climent Sescebes per la festa major. Teniu alguna cosa especial preparada?

SI: Volem fer gaudir molt a la gent i alhora ens ho volem passar molt bé nosaltres, no tenim res més pensat que això. Serà una bona festa, segur.

Teniu més dates programades de moment?

SI: Doncs la veritat és que no, hem arribat una mica tard per l´estiu, en un moment en què tot està fet i lligat. Ens ho mirem com que així tenim més temps per treballar i estar més preparats i amb més ganes.

I per quan el disc?

BERTU: Bé, el disc encara no està pensat, però sí que tenim cançons pròpies que ens agraden. Tenim sis temes que ja estem tocant en directe i uns quants més que estan guardats a la recambra. Es treballen, es deixen estar, algun tira més, algun tira menys, es retallen, se´ls hi dóna la volta... De moment tenim el que voliem aconseguir i la idea és gravar una petita maqueta per ensenyar el que tenim. També volem treballar molt la part visual. Per a un grup és important que se´l senti se´l vegi alhora.

Tots veniu d´algun grup o toqueu en alguna formació aquí a Figueres. Creieu que hi ha una bona escena musical a la comarca? Hi ha un bon circuit de grups?

SANTI: Hi ha oferta i hi ha un bon planter. Hi ha molts de músics i tots es coneixen i, vulguis que no, això crea molta confiança i complicitat.

Potser creieu que hi ha molts grups però en realitat sempre sou els mateixos?

SI: Hi ha molt de músic del qual pots aprendre, però no hi ha una bona fluïdessa musical a Figueres. Tot i així, hi ha molta música a l´Empordà, pots escoltar molts grups diferents.

SA: El que falta és que tots aquests grups surtin a la llum.

Se´ls hi dóna suport?

PUJI: Jo crec que hauria d´haver-hi més suport als músics.

BE: Sí, potser sembla que hi hagi molt de suport i es diu que n´hi ha, però no és així.

SI: Si tota aquesta música que hi ha es potenciés, jo crec que evolucionaria molt. I no només als tres o quatre grups que despuntin, sinó a tot el conjunt musical de la ciutat.

DÍ: Els hi podria sortir de dins anar a buscar grups, buscar bars, programar concerts. Sempre ha de ser algú que de forma privada intenta fer alguna cosa, sense suport de les entitats públiques. I això passa amb la música i l´art en general com per exemple amb les exposicions.

Potser les ajudes que es prometen no acaben d´arribar?

BE: Exacte, són ajudes maquillades perquè la gent es pensi que ens ajuden. Però quan ets al nostre costat, veus que la realitat no és aquesta.

SA: Realment no hi ha cap tipus d´ajuda, t´ho has de muntar tu mateix, sense cap incentiu per part de l´Ajuntament.

Però sí que hi ha hagut iniciatives com les dels bucs d´assajos.

SA: Sí, això sí. Ara potser s´està començant, però per exemple no hi ha cap festival o trobades de l´escena jove musical figuerenca amb estils més moderns. En coses clàssiques o d´orquestres sí que es fan més coses que sorgeixen a partir d´agrupacions de músics.

DÍ: No només hi ha orquestres a Figueres, hi ha molts grups nous, per exemple en aquest buc d´assaig que hem comentat, més tots els que han hagut de fugir als pobles dels voltants com nosaltres. Són els grups nous els que ho aprofitaran.

Vols dir que hi ha hagut un èxode dels grups cap als pobles?

DÍ: Sí, la gent acaba volent marxar a un lloc on li donin suport, ja no econòmic, però que t´ofereixin fer concerts i hi hagi un moviment.

SI: Als pobles ets sents més a gust, la gent no es queixa. Nosaltres venim a fer soroll tots els diumenges i ningú ens ha dit mai res, inclús ens vènen a veure i ens han arribat a donar propina i tot!

SA: El fer coses i anar a un esdeveniment, vulguis o no, és culturitzar-te, crear amistat i cohesió amb els veïns, tant a nivell de ciutat com de barri.

PU: Això a Figueres és impensable, et poses a tocar un diumenge i en cinc minuts tens a la policia i als veïns queixant-se.

Falten sales a Figueres?

SA: Culturalment, la dinàmica de la població no és d´escoltar música en directe, es tracta d´una minoria concentrada en molts pocs bars i perquè en realitat els amos volen fer diners amb això. Tot i que de sales i llocs, n´hi ha.

DÍ: És el que dèiem abans, si es fa alguna cosa és perquè algú de forma privada, intenta muntar alguna cosa amb les seves mans i mitjans. Si no, aquí ningú ho farà, no vindrà de forma pública. I amb Julay´s, precisament, busquem aquesta essència de mestissatge.