La Biblioteca del Castell de Peralada ha estat l'escenari, aquest dijous, de l'emotiu homenatge a Victoria de los Ángeles en què ha participat Teresa Berganza com a convidada especial, juntament amb Jaume Radigales, Jordi Binaghi, Helena Mora i Oriol Aguilà

Victoria de los Ángeles només va actuar una vegada al Festival de Peralada, el 1989, però l'actuació va ser tant memorable que ha quedat com un dels punts claus de la història del Festival. Anys més tard, el 1997 i 1999, Teresa Berganza també cantaria en aquest mateix espai en unes actuacions també molt destacades. Les dues cantants no només van compartir l'espai escènic (tot i que separades en el temps), sinó que també van compartir una gran amistat. Malgrat tot, Teresa Berganza ha lamentat ´no haver cantat ni actuat mai juntes, perquè haguéssim pogut fer uns duets memorables'. Per altra banda, tot i no haver trepitjat juntes un escenari, sí que van compartir papers, com ara Rosina, de 'El Barbero de Sevilla' o 'Carmen', a 'Carmen' de Bizet.

Al llarg d'aquest acte de record i homenatge, Teresa Berganza s'ha declarat seguidora de Victoria de los Ángeles, no tant des del punt de vista estilístic, sinó de com va portar sempre la seva carrera, com organitzava el repertori dels seus recitals i, en general, de com era fidel al personatge, a l'autor i a l'època de les òperes. També s'ha destacat el talent vocal i musical de Victoria de los Ángeles, posant-se de relleu que, a més d'una bona cantant, era també una molt bona música, fet que la distingia de molts altres cantants.

Teresa Berganza va culminar la seva intervenció dient que "Victoria no se ha ido. Victoria está con nosotros y con todos los que quieren cantar, porque se canta como cantaba Victoria de los Ángeles".

L'acte ha començat amb una introducció d'Helena Mora, presidenta de la Fundación Victoria de los Ángeles, que ha agraït l'organització de l'acte al Festival de Peralada i ha explicat quina és l'activitat de la Fundació. Oriol Aguilà, director del Festival de Peralada, ha donat la benvinguda als assistents i ha destacat la bona relació entre la soprano i el Festival. Jaume Radigales, biògraf de Victoria de los Ángeles, ha portat el pes de l'acte en una conversa informal, distesa, emotiva i de molt bon to tant amb la mezzo Teresa Berganza i amb el crític musical i amic personal de Victoria de los Ángeles, Jordi Binaghi.

Enmig de l'acte s'han realitzat dues projeccions amb moments d'especial intensitat en la carrera de Victoria de los Ángeles. El primer amb la reproducció de l''Ave Maria', pertanyent a l''Otello' de Verdi, enregistrada el 1954. El segon, amb música del primer acte de 'Carmen', enregistrat el 1960.