L'Ajuntament de Cadaqués, el Museu de Cadaqués i la Fundació Gala-Salvador Dalí han presentat aquest divendres el catàleg exhaustiu que recull en 150 pàgines- amb textos, detalls i fotografies- totes les característiques de l'exposició temporal 'Dalí. Pitxot. Cadaqués. Entorn a la pintura', la última mostra d'Antoni Pitxot que no es va poder inaugurar ja que l'artista va morir el mateix dia que s'havia programat la presentació oficial. Durant l'acte, la regidora de Cultura, Margarita Figueras, ha avançat que estan preparant conjuntament amb la família del reconegut pintor un acte d'homenatge públic al fill predilecte de la vila. Al mateix temps, no descarten posar el seu nom a un carrer del poble.

Aquest divendres s'ha presentat davant d'unes 30 persones el catàleg de l'exposició temporal 'Dalí. Pitxot. Cadaqués. Entorn a la pintura' al Museu de Cadaqués, en el mateix espai on es troben penjades algunes de les 38 pintures de Pitxot provinents de la col·lecció italiana Dalle Molle que no s'havien vist mai abans a l'estat espanyol.

El catàleg recull diversos textos de l'exalcalde de Cadaqués, Joan Figueras, la directora del Centre d'Estudis Dalinians de la Fundació Dalí, Montse Aguer, el patró de la Fundació Dalí, Jordi Mercader, i de l'amic del pintor, Pere Vehí, qui, amb tot detall, recorden vivències compartides sobre Antoni Pitxot, qui està enterrat a la vila. Mitjançant els seus escrits, narren les característiques d'aquesta mostra especial que s'ha convertit en un homenatge pòstum a la figura de Pitxot que va morir el mateix dia que s'havia previst la inauguració de l'exposició, el passat 12 de juny. L'obra - disponible en català, castellà, francès i angles- ha estat dissenyada per Àlex Gifreu i compta amb les fotografies de FotoSerial i Foto Gasull. De moment, s'han imprès uns 500 exemplars.

L'acte de presentació del catàleg - que s'havia programat per complementar la mostra- ha comptat amb l'assistència de les dues filles d'Antoni Pitxot i d'altres familiars del reconegut pintor. D'aquesta manera, s'ha transformat en un petit record i homenatge a la figura del pintor i amic íntim de Salvador Dalí. Tot i això, des del consistori de Cadaqués, la regidora de Cultura, Margarita Figueras, ha explicat que l'ajuntament està en contacte amb la família de Pitxot per tirar endavant un acte públic d'homenatge al pintor qui va estar sempre vinculat amb la vila. "Encara no està definit perquè amb la mort tan recent de l'artista consideràvem que era millor esperar una mica", ha comentat la regidora.

Al mateix temps, Figueras ha comentat que no descarten la possibilitat de posar el nom d'Antoni Pitxot, fill predilecte de Cadaqués, a un dels carrers de la vila. "Tan ell com tota la seva família sempre han estat lligats al nostre poble", ha recordat la regidora. Una idea que també ha subratllat l'alcalde de la localitat, Josep Lloret, qui ha volgut destacar la singularitat de la mostra que omple el Museu de Cadaqués i que es podrà veure fins el proper 20 de setembre. "El destí no va permetre que estigues present a la inauguració però l'exposició sempre restarà com un homenatge pòstum a Pitxot", ha explicat.

Per la seva banda, la directora del Centre d'Estudis Dalinians de la Fundació Dalí i amiga íntima d'Antoni Pitxot, Montse Aguer, no ha dubtat en assenyalar la trajectòria vital i professional del reconegut artista. Un pintor que ha qualificat de "poètic, surrealista, hiperrealista", capaç de reflectir el món i interpretar-lo amb les seves obres. Aguer ha explicat als assistents que el dia de la presentació i mort de Pixot va ser un dels pitjors de tota la seva vida.

"Les seves peces no s'entenen sense el paisatge, les pedres que Pixot deia que conservaven la memòria de la terra. Unes pedres que tal i com deia tantes vegades, no les buscava sinó que les trobava", ha detallat Aguer. La comissària de l'exposició ha narrat com Pitxot acostumava a treballar al seu estudi, creant maniquins per després omplir-los amb diversos materials. "Era capaç de crear atmosferes plenes de llum i misteri, les seves peces traspuen una bellesa equilibrada i compulsiva", ha assegurat.

Més de 5.000 visitants

Tal i com es pot veure a l'exposició - que en un mes ja ha rebut més de 5.000 visitants- les obres que s'hi mostren tracten temàtiques variades i crucials com el violoncel·lista (símbol de la família Pitxot), les figures femenines, les mitològiques i les al·legòriques. La mostra és un record de la llarga amistat que van mantenir Pitxot i Dalí amb Cadaqués i el paisatge com nexe d'unió. "L'Antoni era una mena d'alquimista, convertia el paisatge mineral en part de la seva obra però res està manipulat", ha comentat el seu amic, veí de Cadaqués i autor d'un dels textos del catàleg, Pere Vehí.

En principi, Vehí ha explicat que les filles i l'entorn familiar de Pitxot han decidit deixar el taller de l'artista - situat a Cadaqués- tal i com el van trobar després de la seva mort. "Allà s'hi podran veure aquelles pedres que Pixot recollia durant el seus passeigs, que deixava a la cuina i que, soles, anaven pujant al taller", ha conclòs.