El documental "Clarós, una pedra a la sabata de Napoleó" es presenta aquest proper 4 de juliol a la Sala Martín Zermeño del Castell de Sant Ferran de Figueres.

Aquesta producció suïssa-catalana, que vol dir, finançada des de Suïssa, però dirigida i realitzada a l´Empordà, té altres característiques especials, que la diferencien de les altres produccions de la filmografia de la mateixa època del mateix director, Jaume Simon, com "Simonet, el terror del Francès-Empordà (1808-1814), "Els últims dies del General Àlvarez de Castro" o "La Rovirada de 1811. I tot i que en aquests documentals ja realitzats interveníen en alguns moments familiars directes dels personatges històrics, aquesta vegada, aquest documental històric d´un d´aquells heròics protagonistes de fa 200 anys, el figuerenc Joan Clarós i Presas (1749-1827) documental amb el títol de "Clarós, una pedra a la sabata de Napoleó", escrit i produït per un mateix descendent, Domingo Neuenschwander de Clarós, Baró de Prado Hermoso i resident a Ginebra.

El passat mes d´octubre de 2014, el projecte va ser presentat als mitjans de comunicació en el Castell de Quermançó de Vilajuïga, i en els primers mesos de 2015, es vàren realitzar els diferents rodatges al Mas Nabot de Vilanant.

Tot i que no es tracta d´una super-producció, i que ha tingut uns recursos més aviat limitats i sense cap subvenció pública, hi han intervingut més de 150 persones per fer-ho possible, entre equip tècnic, vestuari, i sobretot figurants com els judoques del Gimnàs Savas de Figueres, recreadors com els Defensors i Miquelets de Girona, Miquelets de Roses, trabucaires de Sant Julià de Ramis, de la Roca del Vallès i Terrassa, entre d´altres persones, empreses i entitats col.laboradores.

I com en altres produccions similars, no podien faltar artistes de casa nostra, altres vegades amb pintors com en Lluís Roura, en aquesta ocasió l´artista Carles Bros, dona vida a un noble francès, el Príncep de Salm Kyrbur, fet presoner per Clarós el 1808, juntament també amb el Vescomte de Noailles que interpreta l´empresari Andreu Viarnès.

La versió original del documental, que pretén recuperar la memòria d´un heroi oblidat de la guerra del francès, s´ha fet en francès, i en la locució de la versió catalana, tenim la veu del periodista i escriptor Martí Gironell, i en la locució de la versió castellana, la veu del figuerenc José Luis Torres.

Per a la primera estrena, i el lloc no és casual, el Castell de Sant Ferran de Figueres, un lloc on el mateix protagonista del documental en Joan Clarós, va tenir-hi uns vincles ben estrets, i que ara es converteixen en uns vincles emotius al presentar-nos el seu mateix descendent (vestit com aquell Coronel de 1808), que donarà la benvinguda i rebrà al públic assistent i a les autoritats civils i militars, a les 20´30 hores en un acte previ, el proper 4 de juliol de 2015.

A les 21.00 hores el realitzador Jaume Simon, presentarà l´acte de l´estrena del documental juntament amb el mateix productor abans esmentat. Al final de la projecció, i per part dels Miquelets, trabucaires i Defensors de Girona, és realitzaran unes salves d´honor en memòria i homenatge a la figura d'aquest heroi empordanès Joan Clarós.

L´intenció del Productor seria fer una segona estrena pel Gran Dia de Girona en el mes de setembre (en les festes Napoleòniques) , i més tard a Ginebra (Suïssa). Al Director, li agradaria tornar a presentar-lo aquest novembre en el 4art Festival de Cinema Amateur de Figueres.