Guardades des de la seva mort en un magatzem del Poblenou de Barcelona, la Fundació Perramón exposa per primer cop part del llegat d'Albert Ràfols-Casamada, un dels màxims exponents de l'avantguarda de la segona meitat del segle XX. L'exposició, que estrena una nova sala al museu de Ventalló dedicada en exclusiva a la seva obra, és fruit de l'acord entre la Fundació Perramón i les hereves de l'artista per la cessió del seu llegat per un període inicial de 5 anys. Eduard Duran, director de la fundació, creu que la figura de Ràfols-Casamada "es mereixia" un reconeixement com aquest i ha explicat que s'han escollit les obres més representatives de l'artista per entendre la seva trajectòria.

A pocs metres del museu de la Fundació Perramón a Ventalló (Alt Empordà), que acull obres d'artistes com Josep Guinovart, Josep Maria Subirachs o Modest Cuixart, Albert Ràfols-Casamada, coetani d'aquests, disposarà d'una nova sala d'exposicions on es podrà visitar per primer cop bona part de la seva obra. Les 62 obres escollides s'exposaran a l'antic paller de la casa pairal del segle XVII que fa dos anys es va convertir en museu i que acull la col·lecció permanent de la fundació. Després de sis mesos d'obres, el llegat de Ràfols-Casamada disposarà d'un espai de 250 metres quadrats.

Les 62 obres exposades, d'un total de 258, formen part del llegat que les nebodes de l'artista han cedit a la Fundació Perramón per a un període inicial de 5 anys però que ambdues parts volen que s'ampliï. Segons el director de la Fundació Perramón, Eduard Duran, l'objectiu de la fundació i de les hereves del llegat de Ràfols-Casamada és "reivindicar" la figura d'un artista que, com molts membres de la seva generació, "no ha tingut el reconeixement que es mereixien". En aquest sentit, Duran ha destacat que la Fundació Perramón, fidel als seus objectius, i sense el suport de les administracions, continua amb la seva tasca de "promocionar, difondre i protegir el llegat d'aquest país".

Sobre les obres exposades, Duran ha explicat que s'ha buscat que siguin les més representatives de l'artista des dels anys 70 fins a la seva mort, l'any 2009, per aconseguir que els visitants entenguin millor l'obra d'un dels referents de l'avantguarda de la segona meitat del segle XX.

Les nebodes de l'artista, de la seva banda, han visitat per primer cop la sala d'exposicions que acollirà l'obra del seu oncle. Maria Fuchs Girona, que ha recorregut visiblement emocionada l'exposició al costat de la seva germana Marga, ha destacat que avui és un dia "importantíssim" perquè després de molts entrebancs i dificultats per fi es podrà exposar l'obra del seu oncle i donar-li "el reconeixement que es mereixia". Maria Fuchs, que ha agraït la feina feta a la Fundació Perramón, ha destacat que la selecció feta resumeix molt bé la tasca creativa d'Albert Ràfols-Casamada.

Un llegat per a descobrir l'artista

Després de la mort d'Albert Ràfolols-Casamada l'any 2009 als 86 anys, dues de les seves nebodes, Maria i Marga Fuchs Girona, van heretar les obres que l'artista posseïa. Les dues germanes, molt properes tant a l'artista com a la seva dona, van reunir el llegat del seu oncle que estava dividit entre el seu taller i un magatzem del Poblenou barceloní i el van inventariar i catalogar. Posteriorment, i davant la manca d'interès de les administracions amb les que van parlar, van decidir cedir el llegat a la Fundació Perramón per evitar la seva dispersió i assegurar que es difongui i s'estudiï.